Начало Социални грижи Трудова ангажираност Видове трудова заетост Дигитализацията и влиянието й върху пазара на труда беше представена в Русе

Дигитализацията и влиянието й върху пазара на труда беше представена в Русе

Дигитализацията и влиянието й върху пазара на труда беше представена в Русе - изображение

Инициативата на КНСБ MasterClass Work 4.0 събра студенти и преподаватели от Университета „Ангел Кънчев“ в Русе. Това е петото по ред висше училище, в което лидерът на синдиката Пламен Димитров представя визията си за дигитализацията и нейното влияние върху пазара на труда.

Последното място, което страната ни заема в ЕС, когато става дума за дигитални умения, е тревожно, но и дава шанс да бъдат поискани допълнително евросредства за следващите пет години, заяви Пламен Димитров. Според него парите за повишаване на уменията е нужно да се насочат към всички работещи.

Затова той беше категоричен, че от осемте милиарда, които Еврокомисията отделя за този фонд, България трябва да поиска поне 500 000 000 евро.

„Една програма за пет години на стойност 1 милиард евро е напълно постижима“, категоричен беше лидерът на синдиката, който заяви още, че тя ще издигне на друго ниво дигиталните умения на работещите у нас, а това ще направи предприятията ни конкурентоспособни и ще има даде възможност да привлекат инвеститори.

лекция за дигитализацията в Университета в Русе

От своя страна социалният министър заяви, че новостите на пазара на труда ще изискват стимулиране на ученето през целия живот, а уменията ще бъдат много по-важни от професията.

Как изглежда картината на бъдещето на труда в контекста на дигитализацията на пазара, очертана от министър Бисер Петков. Основни ще бъдат уменията, а не толкова професиите, някой от които ще отмрат, а на тяхно място ще се появят нови работни места. Ще се увеличи търсенето на професии, които са свързани с аналитичното мислене и предоставянето на услуги.

Пред аудиторията в русенския Университет той припомни за представената от социалното ведомство прогноза до 2032 г. Въз основа на нея ще бъде разработена уеб базирана информационна система. Чрез нея всеки може да се ориентира какво се търси и как се заплаща то във всеки от икономическите сектори.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: knsb-bg.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи