Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Закрила на детето Деца и младежи поискаха от световните лидери да бъдат чути

Деца и младежи поискаха от световните лидери да бъдат чути

Деца и младежи поискаха от световните лидери да бъдат чути - изображение

Призивът към световните лидери отправен от млади хора и деца е: „Чуйте ни!“
Над 100 от тях от целия свят се събраха в Йоханесбург, водени от идеята да изготвят манифест, чрез който призовават световните лидери да прекратят насилието в и около училище.

В посланието се подчертава, че възрастните трябва да чуят гласа на милионите деца по света, които всеки ден се сблъскват с насилие. Младите хора са категорични, че имат нужда от закрила и призоваха за законови мерки, които гарантират безопасността на учениците както в учебните сгради, така и по пътя към тях, поискаха ясни правила за поведението на учениците, обучени учители и съветници, от които имат нужда. Поставиха въпроса и за средата, която насърчава мирното съществуване и разнообразието.

Проучване на УНИЦЕФ, осъществено сред над един милион млади хора от над 160 държави, както и предложенията от водените младежки дебати за спиране на насилието, са в основата на манифеста от 2 декември.

У нас също се провеждат тези дебати, а българските ученици са сред челните десет от 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Проучване на УНИЦЕФ показва още, че физическото насилие пречи на образованието на над 150 000 000 деца между 13 и 15 години. Черната статистика показва, че повече от половината тийнейджъри в света поне веднъж са били обект на насилие от страна на връстниците си.

През 2017-а над 80% от учебните заведения у нас са подавали поне един сигнал за насилие над дете. Затова кампанията на УНИЦЕФ „Заедно срещу насилието в училище“ си поставя задачата да повиши разбирането и чувствителността, когато става дума за посегателството, но и да намали толерантността към проявите му в класните стаи.

Манифестът на младите хора #ДаСпремНасилието ще бъде представен по време на Световния форум за образование през януари 2019 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: unicef.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниПсихологияЛайфстайлИнтервютаАнкетиЛюбопитноСнимкиБотаникаЛеченияОбразованиеИсторияСпорт и туризъмЗдравни съвети