Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с намалена трудоспособност Дефиниция на медицинската експертиза на трудоспособността

Дефиниция на медицинската експертиза на трудоспособността

Дефиниция на медицинската експертиза на трудоспособността - изображение

Дефиниция на медицинската експертиза на трудоспособността

Експертизата на временната трудоспособност, извършваща се след издаването на болничен лист за отпуск по болест най-често е предмет на дейност на общопрактикуващите медици, извънболничните специалисти, стоматолозите и болничните лекари, издаващи персонално болничен лист в рамките на 14 дена за едно заболяване.

Експертизата на временната неработоспособност за по-дълго време – до около шест месеца се гарантира от Лекарската консултативна комисия (ЛКК), а в редки случаи за времето от шестия до дванадесетия месец от ТЕЛК (Териториална експертна лекарска комисия).

Болнични листове за временна неработоспособност се издават в определени случаи съгласно Чл.6 от Наредбата за Медицинска експертиза на работоспособността, която гласи следното:

Чл. 6. (1) Временна неработоспособност е налице в случаите, при които осигуреното лице не може или е възпрепятствано да работи поради: общо заболяване; злополука; професионална болест; лечение в чужбина; санаторно-курортно лечение; належащ медицински преглед или изследване; карантина; отстраняване от работа по предписание на здравните органи; гледане на болен или на карантиниран член от семейството; належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед; изследване или лечение в същото или в друго населено място, в страната или в чужбина; бременност и раждане; гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението.

Болничният лист следва да се издаде персонално от лекуващия лекар или стоматолог до четиринадесет дена за едно заболяване, но за не по-дълъг срок от четиридесет дена с прекъсване в една календарна година.

Медик от Спешна помощ има право да издаде болничен лист с три дни продължителност. Според Кодекса за социално осигуряване (КСО), за отглеждането на болно дете се отпускат до шестдесет дена от календарната година общо за всички членове от семейството. Майката би могла да получи четиридесет от тях.

Болничните листове се издават в деня на установяването на неработоспособността, като дата на започването на отпуска може да бъде предходният, същият или следващият ден след фактическия преглед. Пациентите са задължени да представят болничните листове или да уведомят работодателите се до два дена след издаването им. Не се издават болнични листове за временна нетрудоспособност, в случай че по време на прегледа се констатира, че пациентът може да упражнява трудовата се дейност. В тези случаи се издава служебна бележка, в която е отбелязана датата и часът на явяване и напускане на лечебното заведение.

Болничен за времето на лечение се взема лично от общопрактикуващия медик или зъболекар. Когато след болнично лечение пациентът се има нужда и от домашно лечение, при изписване следва да се издаде един болничен лист от ЛКК. В него са включени дните за болничен престой, включващ и деня на изписване, както и не повече от 30 дневен отпуск за домашно лечение.

Експертиза на трайната нетрудоспособност ( т.н. инвалидизация) се гарантира от ТЕЛК и НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия). Насочване към ТЕЛК се осъществява от общопрактикуващият медик, когато пациентите са пенсионери или безработни, а работещите следва да се насочат от специализирани ЛКК или ЛКК според постоянния адрес.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗаведенияНормативни актовеНовиниЛайфстайлОрганизацииЗдравни съветиСнимкиИсторияГеографияЛюбопитноСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаОбразованиеНаправления в медицинатаТестовеПроизводителиОткритияЛичностиСпортБотаникаЛечения