Начало Социални грижи Социална защита Пенсионно осигуряване Депутати от групата на ГЕРБ внесоха предложение за промени в закона за социалното осигуряване

Депутати от групата на ГЕРБ внесоха предложение за промени в закона за социалното осигуряване

Депутати от групата на ГЕРБ внесоха предложение за промени в закона за социалното осигуряване - изображение

Десет народни представители от групата на ГЕРБ внесоха предложение за промяна в закона за социалното осигуряване. То е свързано с възможността хората, които ще се пенсионират през 2019-а да могат да избират начина, по който пенсията им ще бъде изчислена. Дали това ще стане по новите правила, които влязоха в сила от началото на годината, или по старите, според които ще могат да избират трите най-добри години преди 1997-а.

Преходният период да бъде до началото на 2023 г., след това вече ще действа единствено новата формула за изчисление на пенсиите, според която във формирането им участва дохода след 2000 г.

В мотивите на вносителите е посочено, че новите правила облекчават процеса и ограничават значително възможността за злоупотреби. В същото време обаче има много хора, които се пенсионират сега и преобладаващият им стаж и съответно доход е от времето преди 2000 г. Част от тях са получавали високи заплати и реално са били осигурявани върху тях, а по-късно по различни причини са преминали на по-ниско платена работа. Затова новата формула е неблагоприятна за тях.

От своя страна министър Бисер Петков заяви категорично, че никой няма да бъде ощетен при прилагането на новия начин на изчисление. Той не скри, че новата формула е по-благоприятна за хора, които имат нормална трудова биография, без сътресения, възходящо заплащане и кариерно развитие.

Бързата реакция на управляващите дойде след създалото се обществено напрежение преди няколко седмици. Прогнозен анализ на НОИ показа, че 30% от българите, които тази година ще подадат документи за излизане в пенсия, ще бъдат ощетени заради промените в начина, по който се извършва пресмятането.

Редактор: Гергана Караилева
Източник: parliament.bg, gov.bg
Снимка: express.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноСпортЛайфстайлАнкетиОрганизацииПсихологияНовиниЗдравни съвети