Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Депутатите ще разгледат утре закона за хората с увреждания

Депутатите ще разгледат утре закона за хората с увреждания

Депутатите ще разгледат утре закона за хората с увреждания - изображение

В началото на парламентарното заседание утре депутатите ще разгледат най-коментирания проектозакон – този за хората с увреждания. Текстовете му вече бяха подкрепени единодушно от социалната и здравна комисии, които гласуваха и за проектозакона за личната помощ.

Голяма част от народните представители подчертаха, че са нужни корекции, за да се усъвършенстват текстовете.

Представяйки проектозакона министър Бисер Петков подчерта, че за реализацията на предвиденото за 2019 г. има 486 900 000 лв.

Според омбудсманът проектът не е идеален, но е един от най-добрите, а още по-важно е, че в него са заложени „маркерите на реформата“. Мая Манолова заяви още, че екипът й, протестиращите майки и хората с увреждания не са отстъпили от нито едно свое искане, защото само така Конвенцията на ООН най-накрая ще започне да се прилага реално.

Единственото недоволство беше провокирано от възможността вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Вариантът вицепремиер, а не социален министър да ръководи Съвета е залегнала в текстовете на закона.

Според народните представителите идеята е принципно добра, но в настоящия момент е крайно неподходяща.

Хасан Адемов, който е начело на парламентарната комисия по труда и социалната политика, определи това като скандално и заяви, че ще направи предложение социалният министър да поеме този ангажимент.

Идеята му подкрепиха както от ГЕРБ и Обединените патриоти, така и от БСП. Явор Нотев дори изрази надежда, че Валери Симеонов сам ще се откаже и определи самата идея като „провокация към обществените настроения“.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg, ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеИстория