Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Депутатите ще обсъдят новия закон за хората с увреждания през септември

Депутатите ще обсъдят новия закон за хората с увреждания през септември

Депутатите ще обсъдят новия закон за хората с увреждания през септември - изображение

Бисер Петков обяви от трибуната на парламента, че новият закон за хората с увреждания ще бъде предоставен за обсъждане от народните представители през септември.

Той представи и някои от акцентите в него, сред които новия начин, по който ще бъде изготвяна оценката на индивидуалните потребности, която ще е изходна база за подкрепата, която е необходима. Регламентираната в закона финансова помощ има два компонента. Това са месечната финансова помощ и целевата.

Пред депутатите социалният министър заяви, че работата по закона е затруднена и причина затова е напускането на работната група от представителите на майките на деца с увреждания, които протестират от 1 юни. Бисер Петков каза още, че исканията им са ултимативни и граничат с анархизъм. Според него силното противопоставяне между хората с увреждания затруднява откриването на общи решения.

В същото време депутатът от левицата Георги Гьоков поиска бързи действия и прикани министър Петков да се разкае, а колегата му от ДПС Хасан Адемов изрази притеснение, че не са предвидени средства за новите политики, свързани с интеграцията на хората с увреждания и подчерта, че за да има реформи е задължително диалогът да бъде възстановен.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: parliament.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеИстория