Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Депутатите приеха проектозаконите за хората с увреждания и за личната помощ

Депутатите приеха проектозаконите за хората с увреждания и за личната помощ

Депутатите приеха проектозаконите за хората с увреждания и за личната помощ - изображение

Както се очакваше депутатите приеха на първо четене днес проектозаконите за хората с увреждания и за личната помощ. Съвсем очаквано по време на дебатите в пленарна зала отново хвърчаха искри между управляващи и опозиция.

Едно от обвиненията на Антон Кутев от БСП беше, че единствено протестите са провокирали действия за решаване на някои от проблемите. Данаил Кирилов от ГЕРБ веднага отвърна, подчертавайки, че да експлоатираш страданието е престъпление във всички конвенции за правата на човека. На практика повече словесна еквилибристика, отколкото реален дебат.

Георги Гьоков заяви ясно, че реформа в социалната система е необходима и в това са убедени всички, но подчерта, че състоянието й в момента е резултат от хаотични промени, които гасят пожари.

Социалният министър за пореден път каза, че законът се е родил трудно, призна, че има недостатъци и изрази увереност, че преди второто четене ще бъдат коригирани.

От своя страна Хасан Адемов изрази мнението си, че проблемът с хората с увреждания е изключително сериозен и припомни, че у нас те са 739 219, от които малко над 27 000 са деца. В евросъюза всеки шести е с увреждане, каза още той и заяви, че най-важното в проекта е индивидуалната оценка на потребностите.

Не беше забравен и въпросът за това кой ще бъде начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Светлана Ангелова от ГЕРБ каза, че ще направят предложение това да не е вицепремиер, а социалният министър. В същото време според протестиращите майки, част от които бяха днес в НС, вицепремиер трябва да оглави съвета.

Проблемът е, че в момента Валери Симеонов е вицепремиерът, който отговаря за социалната политика.

Мая Стоицева, която е една от организаторките на палатковия лагер в столицата, изрази задоволството си, че депутатите са започнали да говорят на езика на протестиращите и са подхванали темите за единния регистър, за хоризонтални политики и дори за ТЕЛК, която е една от пречките за реалната реформа.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: kanal3.bg, bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеИстория