Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Депутатите приеха окончателно законопроекта за личната помощ

Депутатите приеха окончателно законопроекта за личната помощ

Депутатите приеха окончателно законопроекта за личната помощ - изображение

Народните представители приеха окончателно законопроекта за личната помощ. Веднага след гласуването майките на деца с увреждания, които протестират от седем месеца, изразиха по особено емоционален начин радостта си. Тук е мястото да припомним, че именно те заедно с екипа на омбудсмана внесоха законопроекта.

Като голяма и изстрадана победа определи приемането на законопроекта Мая Манолова.Тя припомни, че това е най-критикуваният проект, а в началото никой не е казал една добра дума за него. „Майките дадоха урок на и на гражданите, и на институциите“, каза омбудсманът и подчерта, че това е модерен закон, с който реално започва реформата в системата.

Протестиращите майки изразиха своята благодарност към всички и подчертаха, че одобреният днес проектозакон е всъщност закон за бъдещето на децата им. След като премахнаха палатките те заявиха, че от януари ще ги разпънат отново, но този път пред министерството на здравеопазването, където ще бъдат докато ТЕЛК системата се промени.

Новият закон ще влезе в сила от 1 януари, а личната помощ ще бъде отпускана от 1 септември. Според регламента този вид подкрепа ще се предоставя на основата на индивидуална оценка за потребностите според новия закон за хората с увреждания, а часовете ще бъдат определени според четири степени на затруднение.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: parliament.bg
Снимка: kanal3.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеИстория