Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Депутатите приеха окончателно закона за хората с увреждания

Депутатите приеха окончателно закона за хората с увреждания

Депутатите приеха окончателно закона за хората с увреждания - изображение

На редовното си заседание днес народните представители приеха промените в закона за хората с увреждания. Според текстовете в него ще бъде налице индивидуална оценка на потребностите. Тя ще бъде изготвяна от специализиран отдел в дирекциите за социално подпомагане.

Според индивидуалната оценка хората с увреждания ще имат право на пари за необходимите им помощни средства, приспособления и медицински изделия. Тя ще бъде в основата и на часовете за лична помощ и социалните услуги. Срокът, в който ще действа, е съобразен с този на експертното решение за процента на намалена работоспособност или степента на увреждането.

Според закона децата и учениците с увреждания ще получат подкрепа за личностно развитие в системата на образованието съобразена с индивидуалната оценка. Висшите училища имат задължението да осигурят специални приспособления, учебни материали и допълнителна помощ от преподавателите за хората от тази група и в същото време да подготвят специалистите, които ще работят с тях.

Създава се и съвет за наблюдение, който ще бъде съставен от девет души. От тях по двама ще посочат омбудсманът и комисията за защита от дискриминация, четирима ще са представителите на организациите на хората с увреждания и един ще бъде определен от БАН. Основната задача на съвета е да наблюдава и защитава прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Всяка година той трябва да представя доклад за дейността си в парламента, а трябва да заседава най-малко веднъж на три месеца.

Социалният министър даде за пореден път положителна оценка на закона и подчерта, че това е първата крачка, а работата трябва да продължи с бързи темпове, за да бъдат приети и подзаконовите актове и в крайна сметка да се стигне до реалното прилагане на текстовете. Бисер Петков не скри и това, че промените, свързани с хората с увреждания, са тръгнали отзад напред, тъй като медицинската експертиза и функционирането й не са реформирани напълно.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник:bnr.bg
Снимка: lavie.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеИстория