Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Деинституционализацията на грижите за деца у нас беше представена на форум в Брюксел

Деинституционализацията на грижите за деца у нас беше представена на форум в Брюксел

Деинституционализацията на грижите за деца у нас беше представена на форум в Брюксел - изображение

Реформата, насочена към деинституционализацията на грижите за децата у нас и резултатите от нея до момента бяха представени на форум в Брюксел от заместник социалния министър Зорница Русинова. Тя припомни, че процесът не приключва с извеждането на децата от една институция, както често се смята, а започва с това. Според зам.-министър Русинова един от главните приоритети на българското правителство е процесът да продължи, а за децата да бъдат осигурени грижи и закрила.

Данните, които тя предостави на конференцията, показват, че в следствие на реформата броят на децата, настанени в различни институции, е намалял с близо 90%. Ако преди 10 години те са били 7587, то сега те са 842. Специализираните институции също са намалели и от 137 в момента те са 33.

В същото време са открити нови 606 социални услуги, финансирани от републиканския бюджет. Зорница Русинова заяви, че са направени и сериозни инвестиции, насочени към системата за закрила на детето и нейните възможности, но и към специалистите, работещи в нея.

Според плана до 2025 г. у нас ще бъдат разкрити 149 нови социални услуги, предназначени за над седем хиляди деца и близките им. Планът се финансира както от бюджета на държавата, така и от няколко оперативни програми и е на стойност 318 000 000 лв.

В следващите години се предвижда услугите за ранна превенция и индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания да се разширят, заяви още Зорница Русинова, която представи пред участниците в конференция и проекта на регламент на Европейския социален фонд плюс. 25% от неговия бюджет ще бъде предназначен за мерки, с които се насърчава социалното включване, а това е важен инструмент за постигане на целите, които деинституционализацията си поставя, подчерта заместник социалният министър.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияСнимкиПсихологияАнкетиСпециалистиСпортРецептиИсторияАлт. медицинаТестовеХранене при...ИнтервютаОбразованиеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника