Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Дебат за социалните измерения на Европа след 2020 г. инициира България в Брюксел

Дебат за социалните измерения на Европа след 2020 г. инициира България в Брюксел

Дебат за социалните измерения на Европа след 2020 г. инициира България в Брюксел - изображение

Европейският съвет по заетост и социална политика проведе сериозен политически дебат, иницииран от България и посветен на бъдещето на социалните политики на Стария континент след 2020 г.

Председател на съвета беше министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който изрази удовлетворението си от позицията на колегите си от останалите държави, членуващи в съюза, свързана със създаването на условия за все по-добро социално развитие и икономически растеж. Общото мнение е, че са нужни инвестиции, които да създават повече работни места, което от своя страна ще доведе до реално социално сближаване, че мобилността трябва да бъде насърчавана, а достъпът до обучения и образование – подкрепян.

По време на дискусията за пореден път социалните министри от ЕС фокусираха вниманието си върху съществените проблеми на гражданите. А те отново са заетостта, социалното сближаване, борбата с бедността и грижата за хората в неравностойно положение.

Участниците се обединиха около идеята, че социалните инвестиции е нужно да бъдат по-разпознаваеми и ясни, но и да водят до реален ефект. Това е от огромно значение, защото именно този вид инвестиции са в състояние да отговорят на предизвикателствата пред пазара на труда, които са следствие от цифровизацията.

На заседанието си вчера Съветът одобри рамката за качествено и ефективно чиракуване. Документът ще съдейства на младите хора да се реализират, а благодарение на общите критерии държавите могат да развиват своите национални схеми за чиракуване много по-ефективно.

Бисер Петков определи решението по темата като стъпка в правилната посока по отношение на помощта за младите хора, на които предстои реализация на трудовия пазар. В същото време българският министър изрази удовлетворението си от бързината, с която европейският социален съвет е постигнал съгласие за критериите за качество и ефективност, чрез които ще се развиват националните схеми за чиракуване.

Важен момент от работата на социалните министри беше и дискусията, посветена на начините, чрез които да бъде премахната разликата в заплащането на мъжете и жените в ЕС. Как да се увеличи заетостта на жените беше една от дискутираните теми, а на финала участниците за пореден път потвърдиха, че не бива да спират усилията, за да се постигне равнопоставеност на работното място.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиИсторияЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеПсихологияСнимкиАнкетиОрганизацииСпортАлт. медицина