Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Два проекта ще дадат нови възможности на хората с увреждания

Два проекта ще дадат нови възможности на хората с увреждания

Два проекта ще дадат нови възможности на хората с увреждания - изображение

Агенцията по заетостта набира заявки за обучения и заетост на безработни с трайни увреждания от 15 август. Те са по проектите „Обучения и заетост на младите хора“ до и над 29 години. Реализират се по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 -2020, а финансовата подкрепа е на Европейския социален фонд.

Целта е представителите на една от най-уязвимите групи на пазара на труда да имат реална възможност за постоянна работа. Това е начинът тези хора да бъдат спасени от социалната изолация и загубата на трудови умения.

От агенцията разясняват, че работодателите ще бъдат стимулирани да задържат колкото е възможно по-дълго на работа хората с трайни увреждания. Средствата от ОП ще дадат възможност да бъдат поети възнагражденията според минималния осигурителен доход и осигурителните вноски за две години. Ако задържат служителя още половин година след този срок, ще получат еднократно средства от шест минимални работни заплати.

Ръководителите, които искат да наемат безработни с увреждания трябва да подадат заявка за откриване на работни места в съответното бюро по труда. Одобрените кандидати ще преминат професионално обучение или такова за придобиване на ключова компетентност с ваучери.

Общата сума на двата проекта е близо 19 000 000 лв. С тези средства се очаква да бъде осигурена работа на 200 млади хора до 29 години и на 800 над 29 години. 884 са хората с увреждания устроени на работа към двата проекта до момента.

От агенцията припомнят, че с нейното посредничество през първите шест месеца на годината са започнали работа близо 5000 мъже и жени с увреждания.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg
Снимка: jobtech.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаОрганизации