Начало Социални грижи Добрите практики Ръководство: Как да... Да усвоим изкуството на перфектната презентация

Да усвоим изкуството на перфектната презентация

Да усвоим изкуството на перфектната презентация - изображение

Независимо от това дали сте опитен презентатор или тепърва ви предстои да представите идеите си пред голяма аудитория, тази статия може би ще ви бъде полезна. С препоръките, които ще ви дадем в следващите редове, ще се постараем да усъвършенстваме презентаторските ви умения и да ви помогнем да оставате доволни и горди от себе си след всяко подобно начинание.

- На първо място, покажете, че имате специално отношение към темата на предстоящата презентация и, че искрено се вълнувате от факта, че получавате възможността да я обсъждате и с други ентусиасти. Сега е моментът да осъществите връзка с аудиторията си, да въвлечете по подходящ начин членовете й в съвместното ви приключение. Разбира се, в разглежданата ситуация, при която се изправяте в ролята на говорител пред много хора, е предизвикателство да не сте нервни и да изглеждате напълно спокойни. Специалистите, за ваша радост, съветват да не се опитвате да потискате вълнението си – бъдете искрени с аудиторията си и не крийте колко важно за вас е събитието, което ви изправя пред нея.

- Изключително важно за успеха ви е да се съобразите се с потребностите от информация на слушателите си. Със сигурност можете да им разкажете много неща за живота, но за тях е важно да чуят само това, което наистина ги интересува и за което са дошли. Затова концентрирайте посланията си върху основната концепция на презентацията си и гледайте да не се отдалечавате твърде много от нея. В крайна сметка, не забравяйте, че сте ограничени и във времето.

- Задайте си въпросa: кое е ключовото послание (опорните точки в представянето), които слушателите ви задължително трябва да чуят? Според повечето експерти, то трябва да е кратко и ясно, да може да бъде казано и изписано с не повече от 15 думи – на гърба на визитна картичка, например.  

- Усмихвайте се и поддържайте зрителен контакт с присъстващите – звучи съвсем логично и лесно, но ще се учудите, ако ви кажем, че значителен брой от презентаторите пропускат да го правят, което е абсолютен минус, откъдето и да го погледнете. Зрителната интеракция изгражда връзката с аудиторията, помага и на самите вас да се справите с нервността и да се отпуснете, опознавайки хората срещу себе си. Уверете се, че светлината в стаята е достатъчно силна, за да могат слушателите, освен да ви чуват, да ви и виждат добре.

- Започнете ударно. Ако успеете да направите добро впечатление от първите "акорди" на представянето си, има голям шанс да си спечелите вниманието на присъстващите през цялото време.

- Ако презентацията ви е придружена с мултимейдина, старайте се втората да не съдържа повече от 10 слайда и да не продължава повече от 20 минути. Препоръчителното е слайдовете да не са "наблъскани" с информация, а същата да е сбита и конкретна – детайлите и поясненията се очаква да дойдат от вас.

- Разказвайте вдъхновяващи истории – те повишават концентрацията на аудиторията, помагат й по-лесно да запомня важните факти. Би било чудесно, както и проява на истинско майсторство, ако цялата ви презентация е изградена под формата на история. За това изкуство обаче ще си говорим в друг материал.

Е, желаем ви успех ;)

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи