Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Да си родител е…

Да си родител е…

Да си родител е… - изображение

М.Н. се омъжва на 12 г. за мъж, 20 години по-възрастен от нея. От брака си съпрузите имат син и дъщеря, които са близнаци. Пет години след началото на брачното съжителство съпругът на М. се разболява от рак на белия дроб и умира. Жената се сблъсква с много житейски проблеми и трудности при отглеждането на двете си деца и осъзнава, че не е в състояние да се грижи за близнаците. Спрямо тях ОЗД предприема мярка за закрила, в съгласие със заложеното в Чл. 26, ал 1 от Закона за закрила на детето, описващ мерките при настаняване на децата в семейства на близки и роднини. Близнаците заживяват в дома на своята вуйна (по бащина линия) до навършване на пълнолетие.

След смъртта на съпруга си, М. се запознава мъж, чиито инициали са К.Р. След време двойката заживява на семейни начала. Раждат им се две деца, но поради неполагане на необходимите грижи за тях, отново се задейства защитна мярка от страна на държавата. ОЗД ги настанява в приемно семейство за срок от 1г.

Впоследствие М. се разделя с К.Р. и заживява с друг мъж. Двойката има момиченце. Съдържанието на акта за раждане на детето е шокиращо. В документа пише, че биологичен баща на детето е покойният съпруг на М. Веднага след раждането си момиченцето е настанено за отглеждане в ДМСГД. Причина за това е вероятността М. да е болна от хепатит В. Бебето бива върнато на майката, след като става ясно, че тя е напълно здрава.

ОЗД насочват г-жа М.Н. към център за подкрепа, където живее в продължение на шест месеца. Целта е подпомагане на реинтеграцията на детето, извършване на семейно консултиране и повишаване на родителския капацитет на жената. След изтичане на срока за настаняване М.Н. се връща в дома на бащата на детето си. От ОЗД насочват родителите да посещават подходящи центрове в общността, където ще им се осигури консултиране и съдействие по въпросите, касаещи социалните услуги и подпомагане. Двойката получава педагогическа, психологическа и правна помощ относно проблемите, свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на детето.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСоциални грижиЛайфстайлПсихологияСнимкиАнкетиОрганизацииТестовеНормативни актовеСпортИсторияАлт. медицинаРецептиХранене при...ИнтервютаОбразованиеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника