Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Да правиш бизнес с кауза е много трудно, но си заслужава

Да правиш бизнес с кауза е много трудно, но си заслужава

Да правиш бизнес с кауза е много трудно, но си заслужава - изображение

Всички, избрали за свой път социалното предприемачество, заслужават уважение и подкрепа. Да правиш бизнес с кауза е много трудно, но си заслужава, заяви при откриването на Европейския форум за социално предприемачество вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пловдив е домакин на осмото издание, което приключва на 30 март и в което участват над 110 предприятия, в които работят хора с увреждания.

От своя страна социалният министър беше категоричен, че социалното предприемачество е начин да бъде подобрен животът на хората в неравностойно положение. Бисер Петков подчерта, че социалните предприятия не само получават все по-голямо признание, но и стават равноправен и конкурентоспособен участник в икономическия живот на страната и на европейския пазар.

европейски форум за социално предприемачество 

Министърът обърна внимание и на това, че социалните предприятия разчитат много държавата да създаде благоприятна среда за развитието им и в този смисъл е направена много сериозна стъпка с приемането на законите за предприятията на социалната и солидарна икономика и за хората с увреждания. Това, убеден е той, ще подкрепи както заетостта и социалното включване на хора с увреждания, така и повишаването на конкурентоспособността на фирмите.

Социалното предприемачество има фундаментално значение и балансира между икономическите цели и социалните ползи.

Според експерта от ЕК Хели Имунен социалните предприятия имат важна роля, най-вече защото дават работа, заетост и възможност да бъдат част от общността на хора, които изключително трудно намират мястото си на пазара на труда.

европейски форум за социално предприемачество

Диана Довган, която е генерален секретар на Европейската конфедерация на кооперациите за услуги изрази мнението си, че форумът в Пловдив ще демонстрира голямото въздействие, което българските социални предприятия имат върху икономиката в страната.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: BookMark.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниОрганизацииСнимкиСпорт и туризъм