Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Да освободим Черно море от пластмасата

Да освободим Черно море от пластмасата

Да освободим Черно море от пластмасата - изображение

Началото на серия от различни прояви, посветени на социалната кауза „Черно море, свободно от пластмаса“ ще бъде поставено на 5 юни в столичния клуб „Маймунарника“. Идеята е на сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, които успяха да привлекат към каузата едни от най-интересните представители на алтернативната музика у нас.

Чрез благотворителния концерт, в който ще се включат групите „Мерудия“, „Van Cock“ и „ThaCrew“ организаторите искат да привлекат общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци, но и да открият съмишленици за почистването му. Входът от 10 лв. е личното дарение, което ще направи всеки зрител.

С тази проява започва реализацията на един мащабен и дългосрочен проект, който преди няколко месеца Илияна и Йоан представиха. Основната му цел е морето да се освободи от пластмасата. Аргументът на ентусиастите е, че проблемите със замърсяването не само на морето, но и на всеки воден басейн засягат пряко човешкото здраве. Затова за тях да защитават Черно море е равносилно на това да защитават здравето. Това е кауза, която си заслужава и затова те са зад нея!

Илияна и Йоан

Концертът поставя началото на благотворителна кампания. Ще бъдат набирани средства за разнообразни прояви, чиято задача е превенцията на използването на продукти от пластмаса за еднократна употреба, но и оформянето на навици за употребата на такива, които се разграждат и които могат да се рециклират. Освен информационната кампания проектът включва още и почистване на плажовете и вземане на проби от водата по протежението на българското Черноморие, което ще представи и пълната картина на замърсяването.

През септември ще бъде осъществено и първото предизвикателство за скоростно преминаване на крайбрежието ни с уиндсърф в района между селата Дуранкулак и Резово, което ще осъществят Илияна Стоилова и Йоан Колев. По време на него се предвижда заснемането на документален филм. Той ще проследи не само реализацията на този социален проект, но и ще насочи вниманието към сериозните проблеми заради замърсяването с пластмаса.

Множество експерти вече са част от проекта на сърфистите и ще помогнат за неговата реализация. Сред тях са ветроходецът Явор Колев, морският биолог Велизара Стоилова, екологът Димитър Беров както и множество компании, специализирани в различни области. Но тъй като са нужни още средства, за набирането им стартира IndieGoGo кампания, продължава и търсенето на партньори и дарители.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: wind2win.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниНормативни актовеИсторияСоциални грижиСпорт и туризъмАлт. медицинаАнкетиСпортРецептиБотаникаОрганизацииЛечения