Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Социален статус на родителите Данъчни облекчения за деца чрез работодателя

Данъчни облекчения за деца чрез работодателя

Данъчни облекчения за деца чрез работодателя  - изображение

Националната агенция за приходите информира, че до края на този месец родителите могат да се възползват от данъчни облекчения за деца. За целта е необходимо да представят нужните документи пред своите работодатели по основното си трудово правоотношение. И двата вида декларации по Закона за данъците върху доходите на физическите лица – по чл. 22 в и по чл. 22 г, който има отношение към децата с увреждания могат да бъдат открити в страницата на НАП на адрес nap.bg

Новото тази година е, че облекченията не могат да бъдат използвани чрез работодателя, ако родителят има дългове. Наличието на такива се проверява най-лесно на интернет страницата на институцията чрез безплатния персонален идентификационен код, който може да получите във всеки офис.

Два са начините, по които родителите могат да се възползват от данъчни облекчения. Първият е свързан с работодателя, който е длъжен да осъществи годишно облагане на доходите от трудовите правоотношения на служителя до 31 януари 2018 г. От своя страна работникът има ангажимента да му предостави декларация по чл. 22 в, ал. 8 (за деца) или по чл. 22 г, ал. 7 ( за деца с увреждания) и останалите документи в периода от 30 ноември до 31 декември 2017 г.

Вторият е подаването на годишната данъчна декларация за 2017 г., срокът за което е 30 април 2018 г. Към нея се прилага и образецът на декларацията.

Облекчението за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да бъде намалена в зависимост от броя на децата. Двеста лева по-малко е за едно непълнолетно дете, 400 за две, а 600 за три или повече деца. Условията, при които е възможно това, се декларират в специален образец. Прилага се и декларация от другия родител, че за 2017 г. той няма да използва намалението.

От Агенцията припомнят, че данъчното облекчение за деца с увреждания намалява налога с 2000 лв. за отглеждането на дете със степен на увреждане повече от 50%. Тук освен останалите документи се прилага и валидно решение от ТЕЛК/НЕЛК.

Когато данъчното облекчение е използвано в пълен размер при работодателя, но човекът подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ, към нея не бива да се прилагат декларациите за данъчно облекчение по членове 22 в и 22 г. И при този случай физическото лице не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на документа.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: nap.bg

Снимка: itarmedia.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиАнкетиЛюбопитно