Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Дадоха официално началото на дигитална платформа за подкрепа на жени, претърпели насилие

Дадоха официално началото на дигитална платформа за подкрепа на жени, претърпели насилие

Дадоха официално началото на дигитална платформа за подкрепа на жени, претърпели насилие - изображение

Дигиталната платформа за дългосрочна подкрепа на жени, претърпели насилие, EMPROVE започна да работи. Нейният старт беше даден по време на кръгла маса, в която се включиха представители на различни институции.

Платформата представлява първата по рода си технологична и социална иновация, чиято основна задача е да върне самочувствието, свободата, икономическата независимост, но и да мотивира и подкрепи жените, станали жертви на насилие след периода на кризисна интервенция, която продължава от три до шест месеца и в този период държава оказва необходимата медицинска, психологическа и всяка друга подкрепа.

Както признава една от авторките на идеята това не е терапия, а форма на мотивация, на дългосрочна подкрепа, на абсолютна свобода и икономическа независимост, за да не бъде допуснато жертвите на насилие да се върнат отново в порочния затворен кръг. Олга Минева припомни, че преди две години са получили доверието на ЕК и на програмата „Еразъм“ да реализират българската идея с екипи от седем страни.

Платформата е вече тествана и в момента в нея са регистрирани 200 потребители.

Олга Минева разясни как функционира иновацията. Става дума за игрови модел в неигрови контекст.

Регистрирайки се, жените ще изпълняват мисии и ще трупат точки, но целта е преди всичко да постигнат вътрешната сила и свобода, да се социализират, да преодолеят страха, срама и стигмата. По този изключително труден път ще ги водят техните ментори. В това на практика е силата на платформата. Тя е средство жените да не се чувстват отново в безтегловност, сами и изоставени, а да знаят, че имат подкрепата, която е в основата на промяната им. „Ние вярваме в силата и възможността за промяна“, категорична е Олга Минева.

По време на форума за пореден път вниманието беше насочено към няколко важни и сериозни проблема, които стоят не само пред българското общество.Един от тях е разбирането за насилието като личен проблем. Той е обществен обаче и докато първата теза е доминираща, нещата трудно ще се променят. Как обществото да бъде провокирано, за да има нулева толерантност към случаите на насилие, беше другият важен въпрос. И още сред повдигнатите теми бяха тези за малкия брой кризисни центрове у нас и за липсата на мотивация на работещите в тях, както и за начините, по които работодателите могат да се включат в подкрепата на претърпелите насилие.

От друга страна няма нищо по-важно от възможността жертвите на насилие да се осмелят да говорят. Да не изпитват страх и срам. Именно дигиталната платформа е мястото, където гласът им да се чуе отчетливо.

Участвалите в тестовете до момента споделят за изключителното чувство на свобода и удовлетвореност, когато са срещнали съпричастност, разбиране и подкрепа.

Целта на иновацията е помощта да е достъпна за всеки. Затова сега екипът ще продължи да работи по въпроса как платформата да се използва и от телефон, а не само от компютър. Тяхно проучване в Испания показва, че в някои райони пострадалите нямат компютри и интернет и е невъзможно да използват услугата. За сметка на това всички имат телефони.

Много са и доброволците, които искат да бъдат ментори, стана ясно още по време на кръглата маса. Важното е, не по-малко да бъдат и жените, които са се преборили със страха си и искат не само да говорят за унижението, насилието и жестокостта, които са се стоварили върху тях и са преобърнали света им, но и са готови да вървят напред, мотивирани са да променят себе си и начина си на живот. В този случай дигиталната платформа ще бъде тяхната първа стъпка към новия живот.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИнтервютаАнкетиБотаникаЛеченияЗдравни съветиСнимкиПатологияХранене при...СпортТестовеАлт. медицинаОрганизацииФизиологияИсторияКлинични пътекиРецептиНормативни актовеДиетиСпециалистиЗаведения