Начало Социални грижи Грижа за децата и подрастващите Граница за достъп до семейните помощи за деца

Граница за достъп до семейните помощи за деца

Граница за достъп до семейните помощи за деца  - изображение

Според Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г. след 01.01.2016 година т.нар. граница за достъпа до семейните помощи за деца нараства от 350 лв. на 400 лв. Улесняването на достъпа касае най-масовото социално подпомагане – месечната финансова подкрепа за отглеждане на дете до завършването на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. От този вид социално подпомагане средномесечно до 31.05.2016 година са се възползвали 451 977 семейства за 690 499 деца.

Нововъведената граница е в сила и за определянето на правото за превеждане на еднократно финансово подпомагане при бременност, целевото финансово подпомагане за първокласници и месечната финансова помощ за отглеждане на дете до навършването му на една година. Към края на май 2016 година за отглеждането на дете до навършването му на една година  средно на месец са преведени 16 772 помощи, а  5 506  са отпуснатите еднократни помощи при бременност.

Доходният критерий, споменат по-горе, не касае семействата с деца, които имат трайни увреждания, децата с един жив родител и малчуганите, настанени в приемни семейства или в семействата на роднини или близки.

Заявленията за семейните помощи за деца се подават в местните подразделения на дирекциите за "Социално подпомагане". Изключение правят родителите, съжителстващи без брак на един настоящ адрес.
Сумата, предназначена за еднократната финансова целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, е 250 лева. Заявлението за превеждането на тази помощ трябва да се подаде след записването на детето в първи клас. Крайният срок за това е 15 октомври 2016 г. Изключение правят случаите, когато вследствие на здравословни проблеми, констатирани с протокол на ЛКК, детето няма възможност да започне училище, но не повече от 6 месеца от стартирането на съответната учебна година. Помощта трябва да бъде възстановена, когато детето не постъпи в училището или не го посещава редовно до завършването на първи клас. Първокласниците, за които беше преведена тази помощ за учебната 2015/2016 г., са 44 721, а преведената сума е 11 157 292 лева.
 
 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеЛайфстайлИсторияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиОрганизацииРецептиЛеченияСтатистически проучванияЗаведенияОбразованиеСпортГеографияПроизводители