Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Господството на шизофренията

Господството на шизофренията

Господството на шизофренията - изображение

Трафикът на хора се смята за форма на икономическа експлоатация, насилствен труд или робство. Нерядко жертвите са сред най-уязвимите групи - страдащите от физически или психически заболявания.

 T.P. е на 26г. Завършила е само десети клас и по тази причина се обучава във вечерна гимназия. Родителите й са починали преди няколко години, има трима братя, с които не поддържа връзка. През 2013г. с нейна приятелка заминават за град Р. в Италия, където младата жена започва да работи като домашна помощница. По време на престоя си в Италия Т. е принуждавана да проституира от мъже с български произход, които тя познава. Българката търси помощ от брат си, който към тогавашния момент живее и работи в Германия. Т. се установява се при него за период от около седем месеца, но след конфликт помежду им тя се връща в България. Напрежението и разочарованието отключват тежко психическо заболяване - параноидна шизофрения. Жената е настанена за лечение в психоболница. Изписват я с известно подобрение и Т. се установява в родния си град, наемайки си квартира. Работи като сервитьорка в местно заведение в продължение на пет месеца. По това време ѝ е открадната личната карта, шофьорската книжка и голяма сума пари. Преди да постъпи в медицинското заведение, за да се лекува, Т.Р. разчита на помощта на приятелите си, който я подкрепят с храна, финансови средства и подслон, но впоследствие жената се премества в кризисен център.

Социалният работник подава писмен сигнал до Дирекция "Социално подпомагане" за случая на Т.Р. и трудностите, с които се сблъскват лекарите от психодиспнасера. Специалистите от центъра инициират среща с представители на полицията по повод изгубените й документи. Оказва се, че когато Т. подава деклрация за откраднатата лична карта, е пропуснала да съобщи и за липсващата си шофьорска книжка. Документът трябва да бъде обявен за невалиден. Служители на центъра придружават жената до паспортната служба на Районно управление на МВР, където се провежда и среща с началника на институцията. Предоставено е удостоверение, че към тогавашния момент Т.Р. е настанена в кризисен център и се лекува в психодиспнасера, борейки се с диагнозата праноидна шизофрения. Благодарение на съдействието на социален работник, жената подава заявление за издаване на нова лична карта, без да й се налага да плати глоба. В Дирекция „Социално подпомагане” се провежда среща, на която се обсъжда отпускането на еднократна помощ, сред издаването на документа за самоличност. Това е изключително необходимо, защото Т. няма никакви доходи, с които да покрие основните си нужди и закупуването на необходимите й медикаменти за заболяването си.

Работещите от кризисния център съдействат на жената, осъществявайки връзка между тях и управителя на центъра за временно настаняване на жертви на трафик. Взима се решение за настаняването на Т. в институцията. Към настоящия момент жената живее там, а с нея работи психолог, за да може да се преодолее по-бързо травмата от болезненото и травмиращо преживяване.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияНовиниИсторияСнимкиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноЛеченияАнкетиБотаникаЗаведенияНормативни актовеОбразованиеСпорт и туризъмСпециалистиОрганизацииСпортЗдравни съвети