Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Смолян откриват „Синя стая“ за деца, жертви на престъпление

В Смолян откриват „Синя стая“ за деца, жертви на престъпление

В Смолян откриват „Синя стая“ за деца, жертви на престъпление - изображение

В Смолян предстои откриването на „Синя стая“, предназначена за изслушването на деца, които са жертви на насилие, свидетели или извършители на престъпление. Придобивката е резултат от проект на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която я финансира, и общите усилия на правосъдното ведомство, Окръжния и Районния съд в Смолян и общината.

Това е 24-та подобна стая в страната. Само тази година освен в Смолян „Сини стаи“ са открити в градовете Добрич, Разград и Хасково.

У нас от години се работи за промяната на начина, по който децата се изслушват и съобразяването й с изискванията на международното право и актовете му, по които България е страна. Основната задача е да се избегнат допълнителните травми на детето по време на разследването и правораздаването, но и да се защитят правата му. В същото време е задължително да бъде събрана пълна и точна информация по случая и правораздаването да е ефективно.
В т.нар. „сини стаи“ се провеждат разпити в условията на атмосфера, близка до детето, но и предразполагаща го. Помещението е специално оборудвано и отделено от другото помещение, в което се намират хората, ангажирани с казуса, с венецианско огледало. Присъстващите зад стъклото могат да задават всякакви въпроси, но не директно на детето, а чрез този, който го интервюира.

Разпитът се записва и по-късно може да се използва в съда.

Повечето от тези специални помещения са създадени от Института по социални дейности и практики, великотърновското е дело на МВР, други са по проект на правосъдното министерство, а има и открити от УНИЦЕФ и в резултат на местни инициативи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: sapibg.org, bnr.bg
Снимка: ngobg.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияНовиниЛюбопитноЛеченияАнкетиЛайфстайлИнтервютаСнимкиБотаникаСпециалистиЗдравни съветиСпортРецептиАлт. медицинаТестовеХранене при...ИсторияОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки