Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Силистра започна работа консултативен кабинет за жертви на домашно насилие

В Силистра започна работа консултативен кабинет за жертви на домашно насилие

В Силистра започна работа консултативен кабинет за жертви на домашно насилие - изображение

Консултативният кабинет е част от Кризисния център в Силистра. Той е създаден от членовете на женското сдружение „Екатерина Каравелова“, които работят активно и от години по темата, свързана с домашното насилие. Дружеството е единствената неправителствена организация в Силистренско, която реализира проекти със социална насоченост.

Благодарение на усилията на членовете му в крайдунавския град работят активно Център за обществена подкрепа, Кризисен център и Център за консултиране и превенция от домашно насилие.

В новата структура ще работят социални работници, юристи и психолози.

Данните на женското дружество показват, че през миналата година в Центъра за обществена подкрепа са работили по 72 случая, а 64 от тях са били за деца в риск. Помощ от Центъра за превенция от домашното насилие са потърсили 24 пострадали. Специалистите в него са работили и с деветима от извършилите насилието. От настанените двадесет и девет души в Кризисния център, тринадесет са деца.

Според осъществения от екипа на ЖС „Екатерина Каравелова“ мониторинг за приложението на закона за защита от домашното насилие, е постигната известна координация между институциите и организациите, които работят по проблема в района на Силистра, но и трудностите все още съществуват и не са малко.

От сдружението предлагат създаването на единна национална система, където да се регистрират съдебните заповеди, издадени за защита, наложените наказания, тяхното неизпълнение и други важни подробности. Чрез подобна система процесите ще бъдат много по-бързи, а работата по тях по-качествена.

И още наблюденията на екипа са, че дирекциите за социално подпомагане не използват правомощията си по закона в случаите, когато той им позволява да поемат защитата на подрастващи до 14 години и на хора с увреждания. Липсва и ангажираност по проблема от Асоциацията на общопрактикуващите лекари.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ekaravelova.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиНовиниЛюбопитноЛеченияАнкетиЛайфстайлИнтервютаБотаникаСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиОрганизацииИстория