Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Силистра започват работа по проект за помощ на пострадали от домашното насилие

В Силистра започват работа по проект за помощ на пострадали от домашното насилие

В Силистра започват работа по проект за помощ на пострадали от домашното насилие - изображение

Новият социален проект се осъществява от женското сдружение „Екатерина Каравелова“ и ще обхване всички общини в област Силистра. Финансирането е от бюджета на държавата и се осъществява чрез Министерството на правосъдието. Проектът, който от сдружението определят като поредното предизвикателство пред тях, ще продължи шест месеца и чрез него пострадалите от домашно насилие ще бъдат подкрепяни и защитавани и ще получат помощ за възстановяване и приобщаване. Екипът ще работи не само с пострадалите, но и с хората, извършили насилие.

Ще бъде приложена активно и разработената от сдружението програма за ранна превенция. Тя се реализира в три учебни заведения от миналата година, а идеята е сега да достигне до още. Да се повиши чувствителността към домашното насилие е една от задачите, които си поставят специалистите. За работата с учениците е предвидено провеждането на двадесет и четири интерактивни урока с 360 деца, включени са различни методи, съобразени с възрастта на подрастващите. Предвижда се в края на проекта през месец октомври да бъде изготвен и разпространен наръчник за ученици от 7 до 10 години. В него ще бъдат представени видовете насилие и начините за подкрепа.

Другата задача на екипа е проблемът с домашното насилие да бъде анализиран задълбочено. Ще се търси отговор на въпроса дали има промяна в нагласите и нетърпимостта към него сега в сравнение с предходната година, когато е осъществен мониторинг на прилагането на Закона за защита от домашното насилие. Данните показват, че е нараснал броя на възрастните, които са потърсили помощ след претърпяно насилие в дома. По темата ще бъде организирана дискусия.

Според ЖС „Екатерина Каравелова“ един от начините да се преодолее насилието е по темата да има публичност и за проблема да се говори повече. Затова и всички техни инициативи ще бъдат представени пред обществеността.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ekaravelova.org
Снимка: rts.ch

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИсторияПсихологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииЛеченияЛайфстайлСпортИнтервютаАнкетиБотаникаРецептиЗаведенияОбразование