Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Пловдив „мисията е възможна“

В Пловдив „мисията е възможна“

В Пловдив „мисията е възможна“ - изображение

Официално поставиха началото на кампанията „Мисията е възможна“ в Пловдив с дискусия, в която се включиха представители на управляващите, на неправителствения сектор, специалисти и приемни семейства.

Да се покаже на обществото, че не съществуват различни деца, а грижата за тях трябва да е такава, е една от целите на кампанията. Според заместник социалния министър децата и хората, грижещи се за тях имат нужда от подкрепа. Зорница Русинова каза още, че работата на всички институции, сдружения и обществото е нужно да бъде такава, че всеки малчуган да има равен шанс в живота.

Около трудностите на приемната грижа в града под тепетата се концентрира дискусията. Приемни родители споделиха своите лични истории. Стана ясно, че през последните девет години този вид социална услуга е търсена. Общо 2171 са приемните семейства в 156 общини.

В момента в приемни семейства се отглеждат над 2000 деца, от които почти 9% са с увреждания, а 30% до 4 години. На територията на област Пловдив има 111 професионални приемни семейства.

Други 4665 деца са преминали през проекта „Приеми ме“ през последните три години.

Деинституционализацията е сложен, но важен за бъдещето на малчуганите процес и реално е сред най-успешните реформи у нас, стана ясно от дискусията днес. Предстои извеждането от институции на 681 деца в страната.

В Пловдив се изграждат седем нови социални услуги, сред които центрове за деца с увреждания, от семеен тип и за обществена подкрепа.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпециалистиРецептиАлт. медицинаАнкетиХранене при...ИнтервютаСпортТестовеОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника