Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Пловдив започва кампания срещу сексуалното насилие над младежи

В Пловдив започва кампания срещу сексуалното насилие над младежи

В Пловдив започва кампания срещу сексуалното насилие над младежи - изображение

Кампанията за превенция на всички форми на сексуално насилие срещу младежи е част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, който се осъществява от Института за политики и развитие (ИПР). Министерството на младежта и спорта подкрепя финансово инициативата.

Екипът на Института стартира инициативата, провокиран от тревожната информация за увеличаващия се брой от случаи на агресивно поведение. 18% от децата признават, че са били обиждани или удряни от съученик, по-голям ученик или учител.

От ИПР са убедени, че спортът може да бъде едно от решенията и затова насочват усилията си към него, за да се борят с агресията, но и защото той е реална възможност за социална адаптация.

150 ученици между 15 и 18 години от средните училища в Пловдив и общината ще станат част от проекта. Ще бъдат привлечени и момчета и момичета в неравностойно положение. Всички те ще бъдат включени в разнообразни инициативи – състезания, спортни прояви, информационни дни. Според координатора на проекта Милена Добранова така младите хора ще създадат позитивни връзки, ще насочат енергията си към постигане на конкретни цели, а това ще ги мотивира и те ще бъдат както физически, така и психически устойчиви.

Сред другите задачи, които екипът си поставя е да предостави информация на младите хора за опасността от сексуално насилие чрез модерните технологии, интернет, социални мрежи, телефони. Младежите ще бъдат насърчени да сигнализират при случаи на сексуално насилие както в дома, така и в училище.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ipd-bg.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиАнкетиНовиниИнтервютаСнимкиЛюбопитноСпортБотаникаЛечения