Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси В плен на алкохола

В плен на алкохола

В плен на алкохола - изображение

Жестокото насилие над любими хора е основен показател за евентуални психически проблеми на насилника. Ако тези проблеми се неглижират и не се лекуват адекватно може да се стигне до изключително драматични ситуации с фатални последици.
 
Подобен е случаят в новосформираното семейство на 12 годишната Р. Момичето се омъжва за Г., който е на 14 години. Преди този момент "двойката" не се познава, брачният съюз е уреден между бащите на тийнейджърите. Р. и Г. живеят в една стая. В нея се помещават и братята на момчето, които също имат жени и деца.

Своята първа рожба Р. ражда на 13 години. Младата майка има прекрасно момиченце. След това тя има още четири деца – две момчета и две момичета. За съжаление съпругът на Р. често злоупотребява с алкохол. Под въздействие на парливата течност Г. се превръща в "звяр". Започва да чупи прозорци, врати и покъщнина, която и без това не е в излишък на семейството.

При профилактичен лекарски преглед става ясно, че Г. страда от шизофрения. Заради своето заболяване той трябва да приема лекарства, който не бива да се смесват с алкохол. Ако това се случи пациентът ще изпита пагубни последствия. Г. не спазва препоръките на своя общопрактикуващ лекар, а когато приема предписаните му медикаменти с алкохол губи контрол върху своите действия.

Първоначално агресията му е насочена спрямо предметите, но с течение на времето се насочва и срещу семейството му. Под въздействието на медикаментите и алкохола младият мъж не подбира предметите, с които физически наранява съпругата си. В резултат на побоищата тя често получава тежки наранявания – счупени крайници, хематоми, дълбоки рани. В повечето случаи те заздравяват сами и не се стига до лекарска намеса, но при поредната караница Г. нанася смъртоносен удар на Р. в областта на главата. Тя изпада в безсъзнание. Съпругът вика екип на спешна помощ. Жената е приета по спешност в болница. Въпреки лекарската намесата Р., майката на 5 деца е в дълбока кома. Няколко дни по-късно изпада в клинична смърт, а след това и в биологична.

Случаят стига до социалните служби, които правят спешна проверка в дома на семейството. Констатира се и насилие и върху децата. Предприета е спешна мярка за тяхната закрила, благодарение на която са изведени от домашната среда. Настаняват се в социална институция.

Окръжната прокуратура повдига обвинение за убийство по непредпазливост по чл. 124, ал. 1 от Наказателния кодекс. Адвокатът на Г. прилага документи от Център за психично здраве, посочващи, че мъжът страда от тежка шизофрения. Г. е настанен за принудително лечение по Чл. 162, ал. 2 от Закона за здравето. Конкретният текст гласи: „С решението съдът се произнася по необходимостта от задължително настаняване, определя лечебното заведение, както и наличието или липсата на способност на лицето за изразяване на информирано съгласие. Съдът определя срока на настаняването и лечението, както и формата на лечението - амбулаторно или стационарно. е освидетелстван и настанен в психиатрична клиника за лечение.”

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИсторияНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияАнкетиСнимкиОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеКлинични пътекиНаправления в медицинатаИнтервютаБотаникаСпортВидеоРецептиХрани и ястияХранене при...Алт. медицинаЗдравни проблемиИзследванияЕ-тата в хранитеСпециалистиПроизводителиАптекиОткритияГеографияЗаведенияДиетиЛичностиТестовеОбразование