Начало Социални грижи Добрите практики Актуално В Дупница ще създадат кризисен център за бездомни

В Дупница ще създадат кризисен център за бездомни

В Дупница ще създадат кризисен център за бездомни - изображение

Екипът на община Дупница обмисля да създаде кризисен център за бездомни. Идеята ще бъде обсъдена на заседанието на местния парламент в края на февруари.

В предложението, което прави кметът на Дупница Методи Чимев е посочено, че кризисният център е необходим на хората в беда и го го определя като вид социална мярка, чиято задача е да реши поне донякъде проблемите, пред които са изправени хората без дом.

Предвижда се центърът да работи от 15 ноември до 15 април. От администрацията са избрали и мястото. Бездомните ще намират подслон в сградата за една нощ – в периода от 18 часа до 10 часа сутринта на другия ден. Ще бъдат осигурени средства за дезинфекция, за лична хигиена, а при необходимост и медицинска помощ. Настанените там ще получават топла храна и дрехи.

В предложението се посочва, че екипът ще бъде от четирима, сред които и един социален работник, а издръжката за периода на функционирането му е 40 000 лв. 12 души могат да бъдат настанени в кризисния център.

Предложението за създаване на място, където бездомните да бъдат приютени, правят общинските съветници от групата на „Народен съюз“ в местния парламент по времето, когато тече общественото обсъждане на бюджета. Сред аргументите са както това, че подобна социална услуга липсва на територията на общината, но и двата смъртни случая на бездомни хора в града.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: dupnicanews.eu
Снимка: europe1.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиНовини