Начало Социални грижи Трудова ангажираност Обезщетения Възнаграждение, от което се определя обезщетението за временна нетрудоспособност поради общо заболяване

Възнаграждение, от което се определя обезщетението за временна нетрудоспособност поради общо заболяване

Възнаграждение, от което се определя обезщетението за временна нетрудоспособност поради общо заболяване - изображение

Размерът на дневното обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване е 80% от среднодневната брутна трудова работна заплата или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими вноските за осигуряване.
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто.
Казусът, засягащ временната нетрудоспособност при трудови инциденти е в рамките на 90 процента от среднодневната брутна трудова работна заплата или осигурителен доход средно на ден, върху които се внасят или дължими осигурителните вноски. За всички, които се осигуряват сами това са внесените вноски за осигуряване за общи заболявания и майчинство за времето от 18 календарни месеца, които предхождат месеца, през който е била констатирана нетрудоспособност. Дневната финансова компенсация за временна нетрудоспособност поради общо заболяване няма възможност да надвиши среднодневната нетна заплата за периода, за който е изчислена компенсацията.
Броят от дни, включващи се за времето по ал. 1, се вземат предвид среднодневното минимално трудово възнаграждение за страната за определения период. Тук съществуват няколко условия:
1. Първото от тях е лицето да не е било осигурявано за общи заболявания и майчинство
2. Лицето да се е възползвало от правото си на неплатени отпуски, които се зачитат за служебен или трудов стаж
3. Лицето се е възползвало от правото си на отпуск при отглеждане на малко дете;
5. Лицето е било осигурявано по законодателството на чужда държава според клаузите на  международен договор, по който България е страна.
Дните, които се включват във времето упоменато по ал. 1, за което лицето е взимало финансова компенсация от общественото осигуряване за временна нетрудоспособност или за бременност и раждане, се имат предвид доходите, от който е съставен размерът на финансовата компенсация.
Финансовата сума, благодарение на която се сумират финансовите компенсации, не трябва да надвишава максималната сума на месечния размер на осигурителния доход. Той се определя в съгласие със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за времето, от което се определят финансовите компенсации.
Начините за сумиране на компенсациите се уреждат чрез акт на Министерския съвет.

Още по темата:

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛюбопитноДиетиЛайфстайлПсихологияСнимкиНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиИсторияКлинични пътекиИнтервютаХранене при...БотаникаЛеченияСпециалистиАнкетиНаправления в медицинатаЗаведенияМедицински изследвания