Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Възможността да работят е най-сигурният начин хората с увреждания да бъдат приобщени

Възможността да работят е най-сигурният начин хората с увреждания да бъдат приобщени

Възможността да работят е най-сигурният начин хората с увреждания да бъдат приобщени - изображение

Ден след публикуването за обществено обсъждане на проектозакона за хората с увреждания министър Бисер Петков коментира, че най-сигурният начин за приобщаването им е възможността да работят.

Това е причината и за част от новите идеи, заложени в документа. Една от тях е за квотите им при работодателите. Социалният министър подчерта, че предложението съответства на европейските практики. Отпадането на защитата им при уволнение е поискано от организациите на хората с увреждания, каза Бисер Петков и подчерта, че освобождаването ще става след предварително разрешение от Агенцията по труда.

По думите на министъра в основата на увеличената финансова подкрепа стои обективен измерител и това е линията на бедността. Най-същественото повишение ще бъде за онези, които са над 90% инвалидност, не са и не могат да работят. Тези пари заедно със социалната инвалидна пенсия трябва да достигнат до определената линия на бедност. За 2019 г. тя ще е 348 лв. Добавката за чужда помощ е 94 лв.

Министър Петков каза още, че подадените жалби срещу новата наредба за медицинската експертиза са над 20.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nova.bg
Снимка: dariknews.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиТестовеФизиологияОрганизацииНормативни актовеИсторияЛечения