Начало Социални грижи Социална защита Здравни осигуровки Въвеждане на нови номера на болничните листове

Въвеждане на нови номера на болничните листове

Въвеждане на нови номера на болничните листове - изображение

Стартирането на електронния регистър на болничните листове от 01.01.2015 година ще обоснове подаването на данните по електронен път. Това ще направи невалидни издадените след 31.12.2014 година болнични листове върху бланки с надпис „Болничен лист за временна неработоспособност”.
Регистрираните от 01.12.2014 година в НОИ лечебни заведения имат възможност да получат новите номера на болнични листове от териториалните подразделения на института. Друга възможност да се осъществи това е чрез интернет страницата на осигурителния институт.
Медиците и лечебните заведения от 01.12.2014 година следва бъдат регистрирани като потребители на услугите, предлагащи се от НОИ, за да могат по този начин да имат възможност да получават и заявяват уникални номера на болнични листове онлайн. Ще може да се тества и подава информация, свързана с подаването и получаването на справки от електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им.
Лечебните заведения и медиците трябва да имат и удостоверение за квалифициран електронен подпис, а нерегистрираните в НОИ лечебни заведения трябва да подадат заявление по образец за получаването на уникални номера на болничните листове. Издаването на болнични от 01.01.2015 г. ще бъде последвано от стартирането на употребата на нов програмен продукт, които ще се разпространява безплатно и ще отговаря на функционалните изисквания на НОИ. Основно те са предназначени за лицата, ангажирани с разработването на софтуер, използващ се от органите на медицинската експертиза и лечебните заведения и следва да се съобразяват с тях при реализиране на функционалността за издаването на болнични листове и решенията на лекарските консултативни комисии (ЛКК), занимаващи се с евентуалното им обжалване.
Получаването на уникални номера на болнични листове, предоставянето им на лекуващите медици, ЛКК и представянето на данните в електронния регистър на болничните листове са основни задължения на ръководителите на лечебните заведения (чл. 56, ал. 2 от НМЕ).
Лекарите и ЛКК ще носят отговорност за въвеждането и съхраняването на данни при издаване или анулиране на болничните листове, както и за представяне на данните от издадените или анулираните болнични.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНормативни актовеТестовеЛюбопитноИзследванияИсторияПроизводителиЛеченияОрганизации