Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Второто проучване сред работодателите продължава до 17 септември

Второто проучване сред работодателите продължава до 17 септември

Второто проучване сред работодателите продължава до 17 септември - изображение

За времето от 6 август до 5 септември във втората анкета, която Агенцията по заетостта провежда заедно с комисиите по заетост към Областните съвети да развитие в двайсет и осемте области в страната, се включиха 2615 работодатели. Основната цел, която проучването преследва, е да бъдат проучени нуждите на бизнеса за кадри.

Данните до момента показват, че 67% от анкетираните ще имат нужда от нов персонал през следващата година. От отговорите става ясно още, че продължават да се търсят активно офис-мениджъри, графични дизайнери, програмисти, счетоводители. Когато става дума за хора със средна квалификация бизнесът се нуждае най-много от електротехници, машинни оператори и монтьори. Сред най-търсените са още продавачи, готвачи, сервитьори, строители, шивачи и шлосери.

От специалистите с висше образование има най-голяма нужда от строителни и машинни инженери, финансови и административни специалисти, учители и медицински персонал. Търсят и специалисти ТРЗ и УЧР и управление на проекти.

Анкетата показва, че 38% от работодателите биха искали кандидатите да умеят да се приспособяват към промените, да работят в екип и да са в състояние да поемат отговорност . За други 18% работещите за тях трябва да притежават ключови компетентности за общуване, 7% заявяват нужда те да имат компютърни умения, а 3,5% -да знаят чужди езици.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: az.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАнкетиНормативни актове