Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Втора работна среща по проблемите на хората с увреждания в МС се проведе днес

Втора работна среща по проблемите на хората с увреждания в МС се проведе днес

Втора работна среща по проблемите на хората с увреждания в МС се проведе днес - изображение

До края на януари следващата година новият електронен регистър за хората с увреждания ще бъде не само готов, но и ще заработи. Обещанието даде вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата днес с майките, протестиращи от 1 юни и национално представителните организации на хората с увреждания. Това се налага, защото сегашният реално не функционира. В новия ще бъде обобщена цялата налична информация, с която разполагат институциите и всеки ще има потребителски профил. Ще бъде направена и проверка за парите, похарчени за сегашния.

„Правят се сериозни стъпки напред. Срещата днес потвърждава това, защото виждаме, че реално се полагат усилия проблемите да бъдат решени“, заяви представителката на майките Мая Стоицева, според която очевидно, когато са под напрежение, екипите в администрацията са продуктивни. Тя е особено доволна от обещанието, че ще има нов електронен регистър. „Знаете ли откога говорим за това? От 2015 г. и е добре, че най-накрая ще се случи“, каза още Мая Стоицева.

Очевидно е, че в момента се полагат усилия, за да бъдат осъществени реални промени в сектора. И дано това не е поредното хвърляне на прах в очите. Всъщност, следващите действия на институциите ще дадат отговор на въпроса дали не само се полагат усилия и кипи трескава дейност, а всичко това ще бъде доведено до своя естествен и приемлив за нуждаещите се завършек.

Другата важна тема, по която се дискутира, беше за помощните средства. Най-вероятно те ще бъдат ангажимент на здравното ведомство и НЗОК, а ресорният министър ще трябва да представи вариант за решаването на казуса до края на септември.

Обсъдени бяха трите закона и работата по тях. Бисер Петков заяви, че до края на седмицата още веднъж ще бъде разгледан новият закон за хората с увреждания, след което предстои финансовата оценка и до края на август той ще бъде публикуван за обществено обсъждане, което означава, че е напълно реално да бъде приет от правителството до края на септември. Социалният министър заяви още, че предстои промяна и в агенцията за хората с увреждания.

Другата новина от срещата днес е постигнатото съгласие всички хора с над 50% увреждане да получават финансова помощ.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиСпортЛайфстайлЛюбопитноСнимкиАлт. медицинаНормативни актовеИстория