Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Всички фирми, които са без дейности, не следва да подават годишни декларации през 2018 г.

Всички фирми, които са без дейности, не следва да подават годишни декларации през 2018 г.

Всички фирми, които са без дейности, не следва да подават годишни декларации през 2018 г. - изображение

От началото на настоящата 2018 година, всички юридически лица, неосъществили дейности за 2017 г. съгласно описаното в Закона за счетоводството, не са задължени да подават и годишен отчет за тези дейности, и годишна данъчна декларация.

Анализ на приходната агенция твърди че гореспоменатата мярка следва да спести разходи за преводи, транспорт, трудови възнаграждения за служителите на 200 000 български фирми, изпращали до се към НАП декларациите си, без да са имали дейност.

Другите дружества следва да успеят да подадат годишните си декларация за облагане с корпоративен данък за 2017 г. до 2 април 2018 г. (тъй като 31 март е събота.). С  тези декларации се подава и годишен отчет за дейностите. В рамките на този срок трябва да се изплатят и дължимите корпоративни данъци, след приспадането на направените авансови вноски.

Изплащането на задълженията към хазната би могло да се направи към всяка банка. Трябва единствено да се попълни вносна бележка за превод към бюджета. Друг възможен вариант да се внесат парите е чрез пощенски запис или по интернет.

Данъчната декларация следва да бъде подадена електронно (по интернет с активен електронен подпис). Ако тази декларация не бъде подадена виновните подлежат на санкция, а минималната глоба е в размер на 500 лева за юридическите лица и 200 лева за управителите на фирмата.

Заинтересованите биха могли да открият повече по въпросите за попълването и подаването на декларацията за облагане с корпоративен данък на телефона за информация на приходната агенция - 0700 18 700.

По статията работи: Виктория Милова

Източник: nap.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниАнкетиЛюбопитно