Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Внесоха жалби срещу ТЕЛК в здравното министерство

Внесоха жалби срещу ТЕЛК в здравното министерство

Внесоха жалби срещу ТЕЛК в здравното министерство - изображение

Вчера хора с увреждания внесоха жалбите си срещу новата наредба за медицинска експертиза. Едно от лицата на този протест е Павлина Григорова. Жената е категорична, че с тази наредба всички те биват поставяни на колете.

„Противопоставяме се на един непрофесионален, неадекватен и ощетяващ нормативен акт, който буквално обрича над 500 000 души. А повече от половината от тях са млади хора“, каза Павлина Григорова. Тя продължава да настоява, че е крайно време да има регистър и електронна здравноосигурителна карта, защото само така има шанс картината да е пълна, прозрачна и работеща.

Жената, която е със 100% инвалидност определи като общи и празни приказки, изреченото и вчера, и днес от заместник-министъра на здравеопазването.

Да припомним, че Светлана Йорданова увери, че новата наредба няма да ощети хората по отношение на процента им за нетрудоспособност. Зам.-министърът коментира, че дори има завишаване при повечето заболявания, а процентите напълно съответстват на степента на заболяването.

Павлина Григорова отново попита защо в комисиите, работили по създаването на наредбата, има само един лекар. „Видяхме списъците вчера. В тях са представители на различни организации на хората с увреждания и само един лекар. Може ли готвач да създава закони, питам аз? И отново задавам въпроса къде са специалистите?“

В момента, в който получат отговор на внесените от тях жалби, хората с увреждания ще заведат и колективен иск срещу наредбата за ТЕЛК в съда. Вече имат и адвокат на доброволни начала, който ще се погрижи за юридическата процедура.

Автор: Гергана Караилиева
Снимка: filsantejeunes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиАнкетиНовиниСпециалистиЛайфстайлСпортЛюбопитноСнимкиАлт. медицина