Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Видове помощи за лица с над 90% трайно намалена работоспособност

Видове помощи за лица с над 90% трайно намалена работоспособност

Видове помощи за лица с над 90% трайно намалена работоспособност - изображение

Видовете помощи за лицата с над 90 % трайно намалена работоспособност са следните:

1. Хората, попадащи в тази група могат да се възползват от правото на безплатно пътуване 2 пъти годишно. Пътуването може да бъде с железопътен или автобусен транспорт на територията на цялата страна. Дирекциите за „Социално подпомагане“ издават удостоверение за пътуване, съгласно Чл.19 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане.

Друг вид помощ е тази за балнеолечение и храна веднъж годишно до достигането на трикратния размер на годишния минимален доход (чл. 22 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане). Този вид помощ може да се използва, в случай че лицето не се е възползвало от правото си на друго основание според Чл. 23 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане.

Лицата с увреждания, които са над 90 % трайно намалена трудоспособност могат да се възползват от месечна целева помощ за транспортно обслужване. То се равнява на 15 % от годишния минимален доход, при доход на член от семейството за предходния месец по-нисък от трикратния размер на годишния минимален доход (Чл. 21 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане). Помощта за транспортиране може да бъде отпусната , в случай че лицето не се е възползвало от правото си на друго основание (Чл. 23 от Правилника за прилагане на закона за социалното подпомагане ).

Документи за кандидатстване

1. Решение на Териториална експертна лекарска комисия или Национална експертна лекарска комисия

2. Решение на Районните експертни лекарски консултативни комисии, Централната експертна лекарска консултативна комисия

3. Документи, оправдаващи разходите по проведени балнео-санаториални процедури, проведени в рамките на един месец, отчетен от крайната дата на престой.

4. Документ, удостоверяващ пътуване с железопътен транспорт или автобус;

Подаването на молба-декларацията е еднократно в рамките и има обхват за една календална година. Тази молба-декларация след представянето на документи за самоличност може да бъде подадена за всяко от предприетите пътувания.

Помощта се отпуска на първо число от месеца, когато е подадена молба-декларацията.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНормативни актовеИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияНовиниСнимкиЛайфстайлОрганизацииПсихологияЛичностиЛеченияРецептиОбразованиеТестовеАнкетиФизиологияАлт. медицинаСпортСпециалисти