Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... За веганството в първо лице: Никола Донев

За веганството в първо лице: Никола Донев

За веганството в първо лице: Никола Донев  - изображение

Почти сме сигурни, че сте чули за протеста в защита на животните, който преди седмици-две бе организиран в центъра на столицата, в региона на софийската пешеходна зона "Витошка". Тогава именно група млади ентусиасти, вегани и вегетарианци, с поредица от провокативни демонстрации изразиха своята категорична позиция срещу яденето на месо. Събитието генерира голям обществен интерес и бе отразено в много родни медии.

Ние пък решихме да ви срещнем с главния виновник за случването на инициативата – 27-годишния Никола Донев, и да го оставим той сам да ни разкаже за себе си и за решението му да вдъхновява и другите да изберат вeганствотото като начин на живот.

***
Здравей, Никола! Най-напред, ще се радваме да ни разкажеш как и кога направи първите си стъпки към веганството?

Здравей, дълго планирах да откажа месото, но в един момент най-сетне се реших. И този момент се случи през 2006-та, когато реших, че вегетарианството не е достатъчно задоволително решение и трябва да стана и веган. Понеже бях изключително силно пристрастен към месото, реших по-плавно, стъпка по стъпка, да го отказвам, но пък да е стабилно и завинаги. Поставих си за цел малки крачки - всяка година да отказвам по нещо и реших да започна от най-проблемното. След месото, виждах като втори най-голям проблем млякото, защото млечната индустрия е не по-малко жестока към животните спрямо месната. Бях запознат с процеса на бъркане в анусите на кравите и биковете и винаги съм смятал това за "изнасилване" и сериозно посегателство над тях (също както и отнемането на малките им теленца и кражбата на млякото им). Така че изборът ми млякото да е второто степенувано по вредност след месото беше логичен. Освен това, в здравословен аспект млякото е по-вредно от яйцата, в него има антибиотици, кръв, урина, слуз и други замърсители. Казеинът в кравето мляко е в пъти повече от този в човешкото, а наркотичният му, упояващ ефект бе против разбиранията ми за остър ум и бистро съзнание. Аз никога не съм употребявал (не съм дори опитвал) кафе, алкохол, цигари и каквито и да е наркотици. За мен това е много важно - да водя един изключително чист начин на живот. Вредата за органите ми дори от биологично краве мляко, ще си я спестя, все пак водещата причина при мен да стана веган бе етична. През 2007-ма окончателно отказах млечните продукти и, да, беше люта борба, но аз победих. Надделях над пристрастеността си. Година по-късно, през 2008-ма, отказах продуктите с яйца, защото смятах, че не е окей да се експлоатират кокошките, държани като роби без право на свобода. За мен това бе от значение. Не исках да подкрепям тази жестока експлоататорска индустрия, няма погребана кокошка, всички завършват с нож, както няма погребана крава, няма гробище за крави, всички завършват накрая с нож. За мен това беше път към изграждането на един по-етичен "Аз". Следващата стъпка бе отказът от пчелните продукти, вълната, кашмира и прочие. Подцених пристрастеността си към меда, отне ми повече от планирания срок от година – станаха две. През 2010г. окончателно отказах пчелните продукти, вълната, кашмира и всичко останало де що е било от животно или е тествано върху животно, или, по един или друг начин, животно е било експлоатирано. Ключова година в живота ми бе 2010-та, когато отказах всички животински продукти и станах ВЕГАН.

Стана ни ясно, че редовно организираш демонстрации срещу философията на месоядството – нужен ли ти е бил кураж, за да започнеш да се бориш за каузата? И какво ти коства, всъщност, организирането на подобни мероприятия? Срещаш ли съмишленици под път и над път или по-скоро се налага да ги издирваш?

Кураж винаги съм имал, нужно ми бе време и решителност. Аз, по-принцип, съм решителен, но когато правя нещо важно и значимо, на мен ми отнема време да се уверя, че съм напълно готов да го предприема. А понякога организацията на грандиозните ми амбиции отнема доста времеви ресурс. Като цяло, коства ми време, два месеца организация, общуване и срещи с хора от доста държави, изготвяне на материали, мащабната реклама по ресторанти, магазини, в метрото, намирането на доброволци за пърформанса и много, много борба, труд и усилия. Накратко: всичко това ми отнема само и единствено време. Защото аз съм един наистина зает човек, с купища проекти, които отдавна са преминали личните ми срокове, които сам съм си поставил за осъществяването им. До скоро обикалях света на автостоп, бил съм в 60-ина държави, на шест различни континента. Работя върху документален филм за вегани от цял свят и за техния начин на живот. Да кажем, че скоро трябва да го финализирам - вътре съм снимал вегани от около 200 държави. Сигурно ще се запитате как съм ги снимал след като съм бил само в 60-ина? Просто, по разни веган фестивали, се събираме доста лоши момчета :))

В този ред на мисли, нека те попитам – не смяташ ли, че напоследък неяденото на месо се превърна по-скоро в мода, отколкото в съзнателен начин на живот?

За съжаление, има и такива хора, които се влияят от тенденциите. Мнозина мислят, че една подобна тенденция е плюс за животните, които умират всяка секунда в кланиците и фермите. Казват, че потреблението определя предлагането и може би е така. Но липсата на радикални активисти, които да се борят твърдо за правата на животните, поставяйки техните права на масата, е това, което е от най-голямо значение. Трябва да се промени законодателството ни, така че на животните да се дадат същите права, каквито според него имаме ние - хората. Да се третират еднакво хора и животни, без дискриминация. Защото всички сме животни, всички попадаме в "Царство животни", който е учил елементарна биология, трябва да знае това. Не сме много по-различни - всички дишаме, всички страдаме, всички имаме нервна система. Трябва да сме равни според законодателството ни, с равни права, така е честно. Месоядните, с техните безумни доводи от невежество и егоизъм, нямат никаква стойност, ние сме по устройство плодоядни животни, а дори всеядните могат да живеят дълго и здравословно на растителна храна, няма нужда да убиваме.

Последният подобен протест, организиран в София, на "Витошка", предизвика не само медиен, но като цяло – обществен интерес. Разкажи ми повече за подготовката му?

Това беше основната ми цел, да предизвикам дискусия в медиите и в обществото. Смятам, че успях, сега на дневен план е да поддържам огъня, който разпалих. За целта съм измислил много бъдещи инициативи, които ще направя. Длъжен съм да се боря за правата на невинните и беззащитни животни, защото те си нямат същите фундаментални права, гарантирани от законодателството ни. Някой трябва да спре този геноцид. Някой трябва да им помогне, те имат нужда от нашата помощ. Както, когато човешките роби до преди два века са имали нужда от помощта на правозащитниците, така и сега животните продължават да имат същата нужда, защото робството с животни продължава. Ние всички трябва да го спрем. Подготовката за протеста ми костваше доста безсънни нощи. Като цяло, през последния месец от нея си позволявах да спя веднъж на три дни и дори на самия протест не бях спал от три дни. Свързах се с веган приятели от над 40 държави и, с тяхна помощ, преведох посланието на протеста на техните езици. Няколко седмици канех чуждестранни приятели, това отне наистина доста време. В продължение на дни боядисвах с боя разни картони, за да бъдат бели. Два дни (без сън) изрязвах и сглобявах тарелките, защото имат едни такива специфични ъгълчета и имаше доста геометрия по измерването на точните параметри за конструирането им. Измислих целия сценарий за пърформънса за около седмица.Доволен ли си от постигнатите резултати? Мислиш, че хората разбраха посланието?

Да, доволен съм. Основното, което исках, бе да счупя табуто и да възбудя обществена дискусия по проблема с правата на животните. Мисля, че го постигнах, затова съм доволен. На този етап, битката е спечелена. Няма как да съм в главите на хората, но след протеста чух за доста от тях, които са се замислили за месото, вдъхновени от инициативата ни, и са обявили, че ще го спрат. Дано наистина са го спрели ;)  

А какво би казал на тези, които критикуват подобно публично излагане на позиция (или на тези, които им се струва прекалено)?

Ами, това са най-вече "карнисти" (месоядни), които са пряко засегнати заради неудобната истина. Разбираемо е. Неразбираемо е за тези, които не са уж карнисти и подкрепят нашата кауза, но са потънали в страхове и нямат кураж да погледнат и сянката си. Прекалено е убийството на животни. Това е прекалено.

Би ли възпитавал децата си във философията на немесоядството? Или ще им дадеш правото да изберат собствената си представа за начин на живот?

Да, разбира се, бих ги възпитал в моите разбирания. А те винаги имат правото на избор да бъдат месоядни, вегетарианци или вегани ;)

Какво ти даде веганството? А взе ли ти нещо?

Веганството ми даде едно по-здраво, неразболяващо се тяло, с което да превъзхождам месоядните. В някои моменти имам толкова много енергия, че се чувствам като свръхчовек ;) Веганството ми взе възможността да имам някога висок холестерол, диабет, подагра и други :))

Пожелай нещо на читателите ни.  

Пожелавам на всички да станат вегани един ден, за да бъдат здрави и етични!

 

За Framar.bg: Красимира Костадинова

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиЛюбопитноСпортРецептиЗдравни съветиНовиниХрани и ястияСнимкиХранене при...Нормативни актовеДиетиАлт. медицина