Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Бюджетът за социални услуги през 2019-а е 264 000 000 лв.

Бюджетът за социални услуги през 2019-а е 264 000 000 лв.

Бюджетът за социални услуги през 2019-а е 264 000 000 лв. - изображение

През 2019 г. държавата е отделила за социални услуги 264 000 000 лв., съобщи заместник социалният министър Зорница Русинова във Велико Търново, където присъства на информационен ден, посветен на патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания. Общината е изключително активна и в момента изпълнява 680 проекта на стойност 7 000 000 лв. в сферата на социалните дейности.

Проектът се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и е част от пилотното тестване на местно ниво на новия начин, по който ще бъдат предоставяни услугите след като законодателството в тази област бъде окончателно прието.

Зорница Русинова информира за промяната в условията към общините, които кандидатстват за този вид социална услуга. Вече не 50, а най-малко 100 души могат да се възползват от патронажната грижа.

Местните администрации, които предлагат на по-малък брой хора, имат възможност да си партнират с друга община и да кандидатстват заедно. Когато става дума за сътрудничество между няколко общини, при това независимо от броя на потребителите, оперативната програма ще предостави до 50 000 лв.за ремонтни дейности и обзавеждане на местата, където услугата ще бъде предоставяна. Според прогнозите близо 17 000 души ще получат помощ.

Процедурата за патронажната грижа предвижда създаването на мрежа от мобилни интегрирани услуги както здравни, така и социални за възрастни и хора с увреждания. Тя е предназначена за хора над 65 години, които не могат да се обслужват сами или имат други ограничения и за мъже и жени с увреждания и семействата им.

За период не по-малък от една година ще бъде предоставяна интегрираната услуга, а всеки от нуждаещите се ще получава помощ до два часа дневно.

Бюджетът за патронажната грижа е 45 700 000 лв.

По време на събитието Зорница Русинова насочи вниманието към законопроекта за социалните услуги и създаването на карта за тях, чрез която те ще бъдат планирани много по-добре и ще бъдат съобразени с нуждите на хората от конкретното населено място. Промяна има и в начина на финансиране, което ще доведе до много по-ефективното разпределение на средствата.

Законът за първи път регламентира и новата услуга „Заместваща грижа“, припомни заместник-министър Русинова и подчерта, че той регламентира още и изискванията към работещите в сферата и тяхната професионална квалификация.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижи