Начало Социални грижи Трудова ангажираност Трудова медицина, превенция и условия за живот Български общини с най-много жители, обгрижвани от един зъболекар и лекар

Български общини с най-много жители, обгрижвани от един зъболекар и лекар

Български общини с най-много жители, обгрижвани от един зъболекар и лекар - изображение

Ежегодно Националният статистически институт информира заинтересованите лица относно броя на българския медицински персонал. Неоспорим е фактът, че този брой е сред базисните фактори, що се касае до темата за здравето на обществото в страната ни.

Общината първенец, където медиците са най-много, е Плевен. Там на всеки 108 жители се пада по един лекар. Този факт до някъде е логичен – в Града на музеите здравеопазването е добре развито (в Плевен има медицински университет, освен това, Статистическият институт зачита като професионалисти и стажантите, които реално имат право да упражняват професията си, макар и под надзора на свои колеги).

Странно или не, София заема 14-то място в класацията. Столицата, например, е изпреварена от Монтана и Панагюрище. Други, напред в класацията, са Пловдив, Варна и Бургас, заемащи 2-ро, 5-то и 18-то място по население, на които се пада по един медик. Лозница (Разградско) е общината с най-малък брой лекари спрямо населението. Там един лекар се грижи за 8576 жителя.

Нека погледнем каква е ситуацията със зъболекарите, практикуващи в общините

Данните ни посочват, че общинското разпределение на стоматолозите в страната ни е дори по-непропорционално от това на медиците. Освен това, гъстотата на разпределение на денталните специалисти е по-рехава вследствие на специфичността на обсега на здравните грижи, които предоставят.

Община Пловдив води класацията. В Града на тепетата, един стоматолог обгрижва денталното здраве средно на 414 пациенти. Първенецът сред общините с най-много лекари - Плевен – е едва на 43-то място в тази класация. А гореспомената Лозница е на 9 позиции от последната в класацията. Бойчиновци разполага с най-малко стоматолози. Там един зъболекар се грижи за 8475 пациента. Топ 5 по гъстота на денталните специалисти в страната ни заемат общините Горна Малина, Смолян и Перник, които се съревновават наред с Варна и Пловдив. Този факт в известна степен е обясним, тъй като в Перник цените на денталното здраве традиционно са далеч по-ниски от тези в столицата. Това е и възможната причина, поради която част от българите, избират да станат "стоматологични туристи", за да могат да се погрижат за зъбите си в съседни общини, където лечението им би било по-евтино.

Нека проследим и динамиката в броя на жителите, третирани от един лекар или стоматолог

Данните твърдят, че броят на хората, разчитащи на грижите на един български зъболекар, се променя далеч по-динамично, отколкото броя на онези, лекувани от един медик. При стоматолозите, на лице е спад (поне тенденцията е такава през последните 9 години). От 1210 жители, обгрижвани от 1 зъболекар през 2008 г., броят им се редуцира до 887 през 2016 г. Математиката показва, че пациентският поток, лекуван от един зъболекар, спада с цели 27%. Ако сравним с броя жители, които се падат на един медик, ситуацията е доста по-константна спрямо времето. От 277 души на лекар за 2003 г., броят спада с 13%, стигайки до 240 човека на медик през 2016 г.

Любопитна е зависимостта, обясняваща тази динамика. Здравните специалисти, завършили медицинските учебни заведения с профил "Здравеопазване", нарастват с 65% през 2016 г. спрямо 2003 г. По тази причина, макар че част от тези професионалисти напускат България, съотношението между населението и медиците като цяло се подобрява в последните години.

По статията работи: Виктория Милова
Източник: infograf.bg
Снимка: thinglink.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлСпециалистиАнкетиСнимкиЗдравни съветиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизацииЛичностиВидеоТестовеГеография