Начало Социални грижи Добрите практики Актуално България и Великобритания обмениха опит в борбата със сексуалното насилие

България и Великобритания обмениха опит в борбата със сексуалното насилие

България и Великобритания обмениха опит в борбата със сексуалното насилие - изображение

На конференция, посветена на развиването на регионална стратегия за превенция и политики в борбата със сексуалното насилие, специалисти от България и Великобритания обмениха опит и добри практики.

По време на форума заместник социалният министър Зорница Русинова говори за предстоящото създаване на мрежа от услуги, предназначени да бъдат в помощ на жертвите на насилие.

Тя припомни още, че от няколко дни е отворена схемата „Интегрирани действия за устойчиво градско развитие“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, чийто бюджет е 18 000 000 лв. Общините, които вече са сключили договори по програмата „Региони в растеж“, могат да кандидатстват за дейности, насочени към създаването или ремонтите на приюти, кризисни центрове, както и центрове за временно настаняване и за работа с деца на улицата.

Според Зорница Русинова най-важното е да бъдат предложени услуги, които реално подкрепят жертвите на насилие. В експозето си заместник-министърът подчерта, че младежите, които са минали през социални институции стават много по-лесно жертви на насилие и сексуален тормоз. В този смисъл действията по деинституционализация са изключително важни, защото животът в семейна среда е начин да се предотврати превръщането на децата и младежите в жертви.
Зам.-министър Русинова е убедена, че добрата информираност и превенцията са важен елемент от работата по намаляването на жертвите на насилие. От значение е и създаването на регионални стратегии, но те задължително трябва да са съобразени с особеностите и спецификата на района.

След конференцията директорът на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита, заместник-посланика на Великобритания у нас Лин Чарлз и Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка у нас, бяха запознати с две от социалните услуги, които се предлагат в Пловдив и посетиха комплекса за социални услуги и общностния център за деца и родители.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияНовиниЛюбопитноЛеченияСпортЛайфстайлАнкетиИнтервютаСнимкиБотаника