Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Българите над 51 години са най-голямата група, използвала рехабилитация от НОИ за 2017 г.

Българите над 51 години са най-голямата група, използвала рехабилитация от НОИ за 2017 г.

Българите над 51 години са най-голямата група, използвала рехабилитация от НОИ за 2017 г. - изображение

Възрастовата група на българите над 51 години е най-голямата, която се е възползвала от програмата на Националния осигурителен институт за рехабилитация и профилактика. Това показва анализът на институцията за 2017 г. Втора е групата на мъжете и жените на възраст между 31 и 50 години. Данните показват още, че от услугата са се възползвали повече жени -62%, отколкото мъже.

Според изчисленията от НОИ са изплатила малко над 19,5 милиона лева. Най-голяма е сумата от фонда „Общо заболяване и майчинство“ – 18 969 731 лв., а най-малка от фонда „Трудова злополука и професионална болест“ – 4 679 лв.

НОИ е сключил договори с осемнадесет юридически лица за общо 49 обекта, които се намират на територията на 17 области. Анализът на програмата, чиято реализация започна в първите дни на месец април, показва, че малко на 45 000 българи са се възползвали от нея. Най-голям е броят на тези от София –град, следват ги жителите от Пловдив и Стара Загора.

Проведена е рехабилитация и профилактика на десет групи заболявания, сред които сърдечносъдови, чернодробни, стомашни, ендокринни, гинекологични, кожни и други. Информацията от експертите в осигурителния институт показва, че миналата година е доминирало възстановяването на хора с проблеми на опорно-двигателния апарат – 70,76% и на периферната нервна система – 23,74%.

Контролът за изразходването на средства се осъществява от поделенията на НОИ, на чиято територия е заведението, с което е сключен договор за рехабилитация и профилактика. Осъществени са 147 проверки, а за констатираните нарушения са съставени общо 39 акта в размер на близо 7000 лв.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: noi.bg

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниНормативни актовеЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиСпортОрганизацииИсторияХранене при...ИнтервютаСпециалистиАлт. медицинаЗаведенияКлинични пътекиЛайфстайлОбразование