Начало Социални грижи Репродуктивност Приемна грижа Броят на приемните семейства е намалял незначително през 2017-а

Броят на приемните семейства е намалял незначително през 2017-а

Броят на приемните семейства е намалял незначително през 2017-а - изображение

Екипът, който има основен ангажимент към организацията и управлението на проекта „Приеми ме 2015“, представи отчет за отминалата вече година.

От документа става ясно, че през 2017 г. 30 семейства по-малко са участвали в проекта в сравнение с 2016-а. Тогава те са били 2224 от 147 общини, а миналата година са 2194 от 154 общини.

От националния екип определят намалението като незначително и го свързват с регулацията и планирането в отделните райони, съобразени с потребностите им, но също и с по-високото качество на услугите. На това се дължи и по-малкият брой кандидатстващи за приемни семейства като тук разликата е доста по-голяма. През 2006 г. такова желание са имали 406, а през 2017-а едва 167.

Най-голям е броят във Варненско – 142 семейства, а най-нисък в Софийско – едва 21.

От отчета се разбира още, че наред с усилията за повишаване на качеството на услугата, набирането на родители, които да отговарят на ясните профили на децата в съответната община, се предприемат и действия за заличаване на приемни семейства. По-често това се случва, поради обстоятелства, които са и проверени, и обективни. Става дума за влошено здравословно състояние, смърт, промяна на местоживеенето, напускане на страната или когато обгрижваното дете стане пълнолетно.

Освен тези съществуват и други причини, в резултат на които се прибягва до заличаване от регистъра. Това са случаите, когато са потвърдени лоша грижа, проблеми, отказ от сътрудничество със социалните служби и биологичното семейство, невъзможност за адаптация на децата и невъзможност на родителите да се справят с рисковото поведение на възпитаниците си.

През 2017 г. заличените семейства са 209, но само в един от случаите е налице насилие от страна на приемното семейство.

2056 са децата, за които се полагат грижи по проекта през 2017 г., съобщават още в отчета, а очакванията на специалистите са през тази година да бъдат утвърдени нови 658 семейства.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: asp.government.bg

Снимка: oborishte.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайл