Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Близо 8500 подписа събраха протестиращите в Стара Загора майки

Близо 8500 подписа събраха протестиращите в Стара Загора майки

Близо 8500 подписа събраха протестиращите в Стара Загора майки - изображение

Близо 8500 подписа събраха майките на деца с увреждания в Стара Загора. Началото на подписката беше поставено на 5 юли, когато градът на липите се присъедини към националния протест „Системата ни убива“.

За този период хиляди минаха покрай жените, които не спират да говорят и са категорични, че трябва да се сложи край на действащата в момента система, защото тя погазва правата, вместо да ги гарантира. Затова и майките от цялата страна настояват да бъдат гласувани и приети трите ключови закона, чрез които ще бъдат реализирани и реформите в политиките за хората с увреждания. Това са законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Сред другите исканията са да има реформи и в Агенцията за хората с увреждания. Жените настояват да бъде изработена и да се прилага система за индивидуална оценка на потребностите както и електронен регистър на хората с увреждания.

Участниците в инициативата „Системата ни убива“ са категорични, че ако това не се случи до 1 октомври, ще започнат ефективни протестни действия. Те вярват, че и обществото очаква управляващите да се съобразят с исканията и предложенията им, защото са справедливи, основателни и са съобразени с конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която, убедени са жените, трябва да е водеща.

А дотогава?

Те продължават. Да говорят, да обясняват, да намират все нови съмишленици и приятели. „Ние сме тук и няма да спрем, докато не видим реално изпълнено всичко, което ще направи така, че възрастни и деца с увреждания да бъдат част от обществото и да живеят в него без ограничения, защото всеки има място и право на това“, споделя Антония Петкова, една от организаторките на протеста в Стара Загора.

Майката на 6-годишния Мишо, която преди месец сподели, че не е оптимист що се отнася до възможността обществото да разбере защо майките протестират безсрочно. „Това беше най-големият ми страх, но май е бил напразен. От мига, в който и Стара Загора стана част от националния протест, вярата ми се върна. Хиляди хора минаха оттук и те вече знаят. Знаят какво искаме и защо го искаме. Подкрепят ни, подписват се, разбират ни! Най-хубавото обаче е, че приемат възможността да има различни от тях, които също имат право на нормален живот като всеки“, категорична е Антония Петкова.

протестиращите майки

„Системата ни убива – всички“ вече е кауза, зад която застават хиляди българи. Неслучайно майките призоваха всички, които я приемат като своя, да се присъединят към тях на 30 юли, „за да прекъснем геноцида върху българския народ и шествайки към министерския съвет силно да извикаме: „Системата няма да ни убие!“
Каквото и да се случи на 30 юли, Антония Петкова вярва, че промяна ще има. Няма да я спрат нито провокациите, нито контрапротестите, нито заплахите. „Вярвам, че ще успеем, защото не сме сами. Единственото, което ми се иска да кажа на всички е, че ние нямаме нужда от съжаление, нито една от нас. Имаме нужда от подкрепа, защото искаме деца и възрастни да живеят достойно, смислено и спокойно.“

Автор: Гергана Караилиева
Снимки: Личен архив

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортАнкетиПсихологияАлт. медицинаИсторияЗдравни съветиХранене при...