Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Близо 43 000 българи са минали през приемната на омбудсмана, отчете Мая Манолова

Близо 43 000 българи са минали през приемната на омбудсмана, отчете Мая Манолова

Близо 43 000 българи са минали през приемната на омбудсмана, отчете Мая Манолова - изображение

Мая Манолова направи подробен отчет на извършеното от нея и екипа й за трите години откакто заема поста на национален омбудсман. За това време през приемната й са минали 42 690 души, представени са 75 339 случая, 32 469 жалби са подадени, от които 31 087 са приключени. Освен индивидуалните в институцията са постъпили над 450 колективни жалби.

От над трите хиляди препоръки до различни институции половината са изпълнени.

Акцент в отчета на националния омбудсман беше информацията за предприетите законодателни инициативи. Сериозен успех има по отношение на закрилата на работещите от некоректни работодатели. В резултат на предприетите действия от февруари, когато промените влязоха в сила, до края на юли от Фонда за гарантирани взимания са изплатени заплати на стойност от близо три милиона лева на 1443 работници. Подкрепени бяха и промените, които върнаха старите правила за ранно пенсиониране на миньорите от закрити рудници.

Отчитайки дейността си Мая Манолова припомни още за промените в Гражданско процесуалния кодекс, които намалиха шест пъти възнагражденията за юрисконсултите и за тези в закона за собствеността и земеделските земи и този за арендата.Не на последно място стана дума за освобождаването на дарените храни от ДДС и за проектозакона за личната помощ.

Мая Манолова подчерта, че приоритет в работата й са осъществяването на цялостна реформа по отношение правата на хората с увреждания, изготвянето на законопроект за защита при свръхзадълженост и несъстоятелност, както и ограничаването на огромните правомощия на банките и на злоупотребата от фирмите за бързи кредити.

Омбудсманът подчерта, че кампанията срещу двойния стандарт на храните в Източна и Западна Европа е успяла да обедини институции, организации, политически партии и граждани. Тя определи като успех факта, че в резултат на множеството прояви и след изпращането на петиция до европарламента, започна изготвянето на европейска директива, която ще забрани двойния стандарт.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: ombudsman.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛайфстайлАнкетиНормативни актовеСнимкиЛюбопитноСпортИстория