Начало Социални грижи Добрите практики Актуално Близо 1500 българи работят като лични асистенти в Австрия

Близо 1500 българи работят като лични асистенти в Австрия

Близо 1500 българи работят като лични асистенти в Австрия - изображение

Българи, работещи като лични асистенти в Австрия, получиха информация за законодателството в социалната сфера. Началото на проявата във Виена постави Андрес Херц, вицепрезидент на австрийската Стопанска камара. Инициативата за форума е на службата по трудовите и социални въпроси на българското посолство в австрийската столица.

Експерти от различни институции запознаха близо 60-те българи, които работят като лични асистенти във Виена, както и присъстващите представители на посреднически и консултантски фирми с начините, по които се извършва регистрация на самостоятелна стопанска дейност, със задължителното осигуряване, с действията при навършване на пенсионната възраст както и със задълженията към държавата и данъчното законодателство.

Две са възможностите човек да бъде личен асистент в Австрия, стана ясно от разясненията. Едната е да извършва дейността като бъде нает, а другата е да го прави самостоятелно в качеството на предприемач. Общият брой на личните асистенти надвишава 62 000 и повече от 90% от тях работят като самостоятелно заети. 1500 са българските граждани, които се занимават с това. Техният ангажимент е регламентиран от австрийското законодателство. Според него те работят по 24 часа през всичките седем дни и това е за срок от три месеца. След това са задължени да почиват през другите три месеца.

Присъстващите бяха запознати подробно и какво още биха могли да работят, докато изпълняват длъжността на личен асистент, от кои институции да потърсят съдействие в случаите на дискриминация, на проблеми с фирмата посредник или със семействата, в който работят.

В края на срещата те поставиха и множество въпроси, на които специалистите от Стопанската камара, Осигурителния институт и представителите на посолството ни отговориха.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съвети