Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Бисер Петков: Правим всичко, за да платим бързо новата финансова помощ за хората с увреждания

Бисер Петков: Правим всичко, за да платим бързо новата финансова помощ за хората с увреждания

Бисер Петков: Правим всичко, за да платим бързо новата финансова помощ за хората с увреждания - изображение

Екипите на социалното министерство и на Агенцията за социално подпомагане полагат усилия, за да организират изплащането на новата помощ за хората с увреждания да бъде осъществено максимално бързо, заяви на пресконференция днес социалният министър.

Бисер Петков информира, че за януари изплащането по банков път ще започне най-рано от 13 февруари, а в пощенските клонове това ще стане от 15 до 23 февруари. Министърът заяви ясно, че не приема критики към администрацията, която оглавява, най-вероятно имайки предвид писмото на омбудсмана Мая Манолова, защото сроковете са регламентирани в закона и не се определят от работещите във ведомството.

За декември 2018-а се плащат добавки за социална интеграция на над 500 000 души с увреждания и това ще приключи на 23 януари.

От началото на 2019 г. всички навършили 18 години и с трайни увреждания, имат правото на месечна помощ, определена от Закона за хората с увреждания. Тя ще замени добавките за социална интеграция, а размерът й е процент от линията на бедност в страната и зависи от степента на увреждането.

До 21 януари 50 366 души, които не са получавали интеграционни добавки, са подали заявления в дирекциите за социално подпомагане в страната. На останалите половин милион граждани, които са получавали добавките, новата помощ ще бъде отпусната служебно.

Бисер Петков заяви, че над 600 000 души ще имат право на този вид подпомагане, което тази година ще бъде от 24,36 лв. до 198,36 лв. Той беше категоричен, че никой няма да вземе по-малко отколкото е получавал до момента.

Размерът на финансовата подкрепа според степента на увреждането е следният:

  • от 50 до 70,99% е 7% от линията на бедност, което е 24,36 лв.
  • от 71% до 90% е 15% от линията на бедност или 52,20 лв.
  • над 90% е 25% от линията на бедност, което е прави помощ от 87 лв.
  • над 90% и с чужда помощ и получаващи пенсия за инвалидност заради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест – 30% от линията, което е 104,40 лв.
  • над 90% увреждане с чужда помощ и получаващи социална пенсия за инвалидност – 57% от линията на бедност или 198,36 лв.

АСП е сключила споразумения с 285 общини за предоставянето на услугите „личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, предстои да бъдат потвърдени още 8 и така общият брой на местните администрации става 293, което означава, че над 25 550 мъже и жени ще бъдат подкрепени без прекъсване.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияРецептиОрганизацииИсторияЗаведенияОбразование