Начало Социални грижи Социална защита Социални казуси Беше инцидент, той не искаше да ме наранява

Беше инцидент, той не искаше да ме наранява

Беше инцидент, той не искаше да ме наранява - изображение

По дефиниция любовта се определя като чувство на симпатия, привличане, грижа, уважение. За немалко случаи това чувство произлиза или съпътства сексуалното привличане. В българския език фигурира синоним на думата "любов" и тя е "обич". Може би единствената разлика между понятията е заложена в постоянството на обичта, но все пак най-общовалидна остава човешката потребност да бъдем всеотдайни към друг човек.

За съжаление случаят на Д. И. не се покрива с казаното по-горе. Д. е на 45 години, омъжена е, а от брака си има три живородени деца. Третото й дете загинало при нелепи обстоятелства. Нещастието се случило, когато майката сложила бързовар в тенджера, за да загрее по-бързо вода, необходима за пране. Любопитството накарало детето да бръкне в съда. Последвал токов удар. Почти веднага му била оказана спешна медицинска помощ, но за нещастие лекарите не могли да спасят детето.

Инцидентът направил непоносим живота в семейството на Д. И. При всеки разговор между съпрузите, бащата не забравял да припомня на Д. ужасяващите събития около фаталния инцидент, изричайки думите: "Ти си лоша майка, как позволи това да се случи". Това чувство за вина допълнително разкъсвало жената.

Първоначално тормозът бил само психически, но с времето съпругът на Д. добивал все повече кураж, особено когато злоупотребявал с алкохол. Започнал да я малтретира и физически. Свидетели на грозните сцени ставали двете им деца, който били на 8 и 16 години. Д. И. вярвала, че това е моментно състояние, предизвикано от огромната мъка вследствие на трагедията, която им се случила. Смятала, че това отношение към нея ще престане. За съжаление с времето нещата ставали по-лоши. Понякога побоят бил толкова жесток, че се налагало г-жа И. да търси медицинска помощ. На загрижени приятели, които питали често за състоянието и вида й Д. отговаряла, че се е наранила по невнимание.

Повратният момент за жената настъпил, когато при поредният побой съпругът й й счупил долната челюст и носа. Д. И. била приета по спешност в болница. Претърпяла много тежка операция. Наложило се да бъде транспортирана в Клиника по лицево-челюстна хирургия. Там жената претърпяла още хирургични интервенции. След този инцидент децата и лекуващия лекар оказали на Д. човешката подкрепа, от която се нуждаела. Тя подала жалба до полицията, която се разгледала и в съда. Съпругът на Д. И. бил осъден по Закона за домашното насилие. Наказанието му било да напусне семейното жилище и в срок от една година да не доближава съпругата си. При неспазване на съдебното решение щяло да последва задържане под стража за 24 часа. Д. И. подала молба за развод, но след телефонен разговор със съпруга й тя неочаквано оттеглила молбата си. Когато я попитали за причината тя обяснявала, че в името на децата си не желаела да промени социалния си статус. Не искала те да растат без баща. Впоследствие станало ясно, че жената получила заплахи по телефона от съпруга си. Той й обещал, че ако не оттегли молбата за развод ще й отнеме децата. Вербалното насилие не спряло до там. Въпреки съдебното решение съпругът на Д. И. се върнал в семейното жилище. Насилието продължило, страхът на жената да извика полиция или да се оплаче – също. Децата и съседите на семейството били единствените свидетели на писъците. Отделът за закрила на детето получил анонимен сигнал. Институцията направила проверка и установила нарушението, което направил съпруга. Констатирала и насилието върху майката. Взела решение да изведе Д. и децата й от жилището им. Настанила ги в Кризисен център. Там социалните работници и психолозите оказали необходимата помощ на семейството, за да могат по-лесно да преодолеят травмиращите последствия. Жената осъзнала трезво какво се е случило. Този път тя сериозно била решена да подаде молба за развод. Докато действала процедурата по развода семейството се намирало под закрилата на Кризисния център.

Бащата бил предупреден и изведен от жилището, като преди това бил задържан за 24ч. в ареста. След няколко месеца с помощта на адвокат, предоставен от името на социалната услуга, разводът станал факт. Семейството напуснало центъра. Д. И. получила родителските права над децата си. Баща им имал разрешение да ги вижда в определени дни от месеца.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниЛайфстайлИнтервютаПсихологияЛюбопитноРецептиЛеченияОрганизацииАнкетиСнимкиБотаникаЗдравни съветиСпортИсторияХранене при...ВидеоХрани и ястияТестовеАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиНормативни актовеЕ-тата в храните