Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания АСП вече изплаща новата помощ за хората с увреждания

АСП вече изплаща новата помощ за хората с увреждания

АСП вече изплаща новата помощ  за хората с увреждания - изображение

От 12 февруари 2019-а АСП започна да изплаща финансова помощ за хората с увреждания според новото законодателство. Средствата се превеждат по банков път и са за януари.

От Агенцията припомнят отново, че от началото на 2019 г. всички граждани с трайни увреждания над 18 години имат правото на месечна помощ според Закона за хората с увреждания. С този вид подпомагане се заменят добавките за социална интеграция, които до момента се получаваха.

Ако човек с увреждане не е получавал интеграционна добавка, той ще трябва да подаде заявление до 31 март, за да му бъде отпусната новата помощ.

Заявление подават още и всички, които взимат добавка за интеграция. Хората трябва да го направят, защото сега парите се дават под формата на целева помощ и се превеждат на местните администрации.

Средствата през 2019 г. са от 24 лв. до 198 лв. Според експертите от АСП масово сегашната помощ е по-голяма от получаваните до момента добавки, а законът гарантира, че никой няма да вземе по-малко отколкото е получавал до момента.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: asp.government.bg
Снимка: handirect.fr

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицинаПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияРецептиОрганизацииЗаведенияИсторияОбразование