Начало Социални грижи Добрите практики Актуално „Асоциация Анимус“ организира международен форум, посветен на борбата с насилието

„Асоциация Анимус“ организира международен форум, посветен на борбата с насилието

„Асоциация Анимус“ организира международен форум, посветен на борбата с насилието - изображение

Фондация „Асоциация Анимус“ организира международна конференция, която е част от проявите по време на българското председателство. „Сигурно бъдеще за жените - сигурно бъдеще за всички“ беше мотото на форума, в който се включиха активно и представители на социалното министерство.

Заместник-министърът по труда и социалната политика Росица Димитрова беше категорична, че насилието във всички негови проявления не може да бъде възприемано като частен проблем, защото е обществен. И този проблем е ясно дефиниран и разпознат от обществото, а от своя страна правителството прави необходимото за преодоляването му.

Пред форума Росица Димитрова подчерта, че приоритет в Закона за защита от домашното насилие, НПК, ГПК и в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете е именно борбата с домашното насилие.

Коментирайки темата, заместник социалният министър поясни, че Агенцията за социално подпомагане и нейните дирекции заедно с местната изпълнителна власт търсят, проучват и предоставят подкрепа на всеки, който има нужда. Тя припомни още, че в България работят 18 кризисни центрове за деца, жертва на трафик и насилие, а други пет са за възрастни. Дванадесет са звената „Майка и бебе“, в които могат да бъдат настанени 74 души. В общините от своя страна действат 124 центъра за обществена подкрепа, които разполагат с близо 5000 места.

Миналата година са подадени 1200 сигнала за случаи на насилие.

Множество изказвания бяха посветени на начините, по които да бъде осъществявана превенцията. Един от тях, както посочиха и организатори, и участници, е взаимодействието и координацията между всички държавни институции и неправителствени организации, които работят по казусите, свързани с насилието над жени и деца. Не по-малко значим е въпросът и за защитата на жертвите.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка:Animus Association Foundation

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияПсихологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииЛеченияНормативни актовеЛайфстайлСпортИнтервютаАнкетиБотаника