Начало Социални грижи Добрите практики Разговаряме с... Александър Ненов за: продуктивността на работното място

Александър Ненов за: продуктивността на работното място

Александър Ненов за: продуктивността на работното място  - изображение

В срещата ни с Александър Ненов този път ще си говорим за продуктивността в професионалната среда – за това как да я увеличим и да я поддържаме на такова ниво, че да сме доволни от себе си. Припомняме ви, че Алекс е млад български предприемач, автор на книгите "Как да печелим от интернет" и "Интернет безопасност" и желан гост-лектор на бизнес семинари и събития. Предлагаме ви да се запознаете с неговите интересни препоръки за усъвършенстване на производителността в следващите редове. 

***
Здравей, Алекс! Нека кажем няколко думи за продуктивността - каква е твоята дефиниция за нея и доколко важна е тя за професионалния прогрес на всеки човек?

Най-общо, можем да гледаме на продуктивността като на извършени дейности за единица време. Много хора смятат, че продуктивността е нещо свързано с работа и бизнес, но, независимо дали хората са в офис или домашна среда, винаги имат някакви задачи. Продуктивността е показател колко бързо можем да се справяме с тях. Да бъдеш продуктивен означава да намалиш стреса си до минимум и да изпиташ удовлетворение от завършените задачи. Накратко, можем да гледаме на това като на нещо много позитивно за нас самите и обратно – ако се чувстваме зле, отпаднали, депресирани и отчаяни, а имаме безкрайно много незавършени задачи, "неотговорени" имейли, незапочнати и незавършени проекти… да се фокусираме над продуктивността си. Колкото по-продуктивни сме, толкова по-голям прогрес ще имаме като хора във всяко едно отношение.

Идеалистично ли е да смятаме, че хората могат да бъдат еднакво продуктивни?

Продуктивността не трябва да бъде самоцел. Много хора могат да свършат безкрайно много глупости за единица време. Това не е продуктивност, а загуба на времеви ресурс, макар на пръв поглед списъкът от осъществени дейности да изглежда внушителен. В практиката си неведнъж съм се сблъсквал с хора, които измерват продуктивността си с грешни измерители. Така, например, някои отчитат брой написани страници в стратегия, от която обаче никой няма никаква полза. Това ги прави продуктивни според определени критерии, но не и ефективни. Според мен, всеки човек може да бъде толкова продуктивен, колкото пожелае, стига да се фокусира и да не си губи времето.

Разумно ли е към всички да има еднакви изисквания по отношение на производителността им?

Ако някой не може да бъде продуктивен в конкретна сфера, то е по-добре той да се замисли защо това е така и да намери поприще, което да му подхожда повече. Аз, например, имам сериозен проблем с фокусирането при обработката на хартиени документи. За щастие съм го установил навреме и не съм станал счетоводител, а се заех с дейности, които ми позволяват да развия потенциала си. Непродуктивността най-често идва от това, че хората се занимават с дейности, в които не са силни и не изпитват удоволствие от тях.

Дай ни три простички препоръки, които биха ни помогнали да бъдем по-продуктивни на работното място?

1. Ограничете всички "дразнители" – Facebook, Twitter, YouTube и т.н. Непрестанните нотификации на телефона също са средство за разсейване, което отнема от вниманието ни. Вместо да се фокусираме над една дейност в продължение на един час и да я приключим, ние често се разфокусираме за 1-2 минути, за да проверим кой ни е писал. Това обаче не води до забавяне на задачата само с 1-2 минути, а с часове, защото връщането отново на мозъка в състояние на поток, в който сме изцяло отдадени на дадения ангажимент, отнема ново време.

2. Любимото ми правило – когато е за 5 минути, свърши го сега. Много често имаме бързи и лесни задачи, които отлагаме за неопределен момент, когато ще сме по-свободни. Понякога точно тези дребни задачи се натрупват и ни карат да се чувстваме изостанали, стресирани без никакво време. Ако можете да свършите нещо за 5 минути, спрете с всичко друго и го завършете. Удовлетворението от това ще е много по-голямо от загубеното време и разсейване.

3. Почивайте си ежечасно. Аз често излизам от офиса и се разхождам, пиейки фреш, кафе или просто слушайки музика. Изключително вредно е да се опитваме да работим по-продуктивно като си "ядем" от почивката или от отпуската. Това ще има точно обратния ефект, а една почивка може да ни зареди за нови постижения.

А как да спрем разсейването на работното място?

За всеки е различно и строго индивидуално. Аз намирам начин да се "изключа" от заобикалящия ме шум и събития като си сложа слушалки и надуя пънк, така че да не чувам дори мислите си. За някои хора обаче тази опция е разсейваща. Всеки сам трябва да прецени какво го прави продуктивен и да експлоатира това си откритие. Някои са продуктивни, когато работят от кафе, други - в планината, трети - сред хора, четвърти - нощно време, когато всички спят, а те стоят пред екрана. И, все пак, важно е да се съобразим с биологичния си часовник, защото той много ясно ни показва по кое време на деня сме по-продуктивни и кога просто ни се спи.

Снимка: личен архив

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиПроизводители