Начало Социални грижи Социални услуги и потребители Хора с увреждания Актуализират списъка с медицински изделия за хората с увреждания

Актуализират списъка с медицински изделия за хората с увреждания

Актуализират списъка с медицински изделия за хората с увреждания  - изображение

Три нови медицински изделия допълват списъка с помощните средства, за чиято покупка хората с увреждания получават помощ от държавата. Всички те са предназначени за ползване от деца с увреждания. Става дума за вертикализатори, рингови и детски инвалидни колички.

Предложението е на социалното министерство и е включено в публикувания от ведомството за обществено обсъждане проект на промените в Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

С измененията ще се намали административната тежест за представителите на една от най-уязвимите групи в обществото и облекчаване на битието им.

На първо място е идеята медицинските изделия да бъдат изработвани по поръчка за конкретния пациент, което гарантира, че изделието ще отговаря на индивидуалните особености. От ведомството обясняват, че благодарение на новите текстове контролът ще бъде по-ефикасен, но и ще бъде сериозно понижена административната тежест, която иначе съпътства получаването на приспособления, помощни средства, съоръжения и медицински изделия.

Като крачка напред и улеснение се определя и това, че се променя начинът, по който се изплащат целевите помощи за изделията. Те вече няма да се дават на ръка на хората и така парите ще бъдат използвани само по предназначение. Ще отпадне необходимостта нуждаещите се да контактуват многократно с дирекциите „Социално подпомагане“, няма да е нужно и да предоставят отчетни документи за покупката.

Измененията създават по-ефективен механизъм за отчитането и заплащането на целевите помощи за изделията и помощните средства. По отношение на контрола също има новости. Парите ще се дават на доставчиците единствено при реално доставени продукти.

Променя се и начинът, по който ще се отпускат месечната добавка за социална интеграция и целева помощ. Това ще става не както до момента по постоянен адрес, а по настоящ.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: mlsp.government.bg
Снимка: ac-education.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСнимкиЛайфстайлНовиниСпортЛюбопитноАнкетиАлт. медицина